Ga naar de inhoud
HanzMag goud

Deze studenten bezorgen HanzeMag het eerste goud

Daniël van Triet, Hessel van Steensel, Jesse Weijn en Ali Syed Wajahat zijn de allereerste Kringaward-winnaars van HanzeMag. Het viertal pakte goud met hun video-docu Sorry, No Internationals.

Het Kringcongres, de jaarlijkse bijeenkomst voor hogeschool- en universiteitsmedia, vond op 30 november plaats op de campus van de Universiteit Twente. De bijeenkomst stond in het teken van inclusieve journalistiek. Dat was echter niet het thema van de Kringawards, die dit jaar werden uitgereikt in de categorieën Columns, Onderzoeksjournalistiek en Video/podcast (met elk 250 euro voor de winnaar).

Video/podcast

Het Groningse HanzeMag eindigde op de eerste plek in de categorie video/podcast. Studenten Daniël van Triet, Hessel van Steensel, Jesse Weijn en Ali Syed Wajahat maakten de documentaire Sorry, No Internationals over drie internationale studenten die wanhopig op zoek zijn naar woonruimte. De tweede plaats was voor SAM (HAN University of Applied Sciences), voor de podcast Van Hier tot Gender. SaxNow (Saxion Hogescholen) maakte het podium compleet, met een podcast over complottheorieën.

(De jury: Smartphone Video Expert, Geertje Algera, PowNed-presentator Bram Douwes en media-adviseur en podcastproducent Elger van der Wel).

Onderzoeksjournalistiek

Mare van Universiteit Leiden ging in de categorie Onderzoeksjournalistiek met de eerste prijs aan de haal. Zij wonnen met een artikel over slimme camera’s bij ingangen van gebouwen en collegezalen. De tweede plaats was voor Folia (Universiteit van Amsterdam), voor een productie over Zuidas-kantoren die invloed uitoefenen op publicaties van hoogleraren Belastingrecht. Erasmus Magazine (Erasmus Universiteit Rotterdam) eindigde op de derde plaats, met een special over seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten.

(De jury: wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk, New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen en Lucien Baard, onderzoeksjournalist De Twentsche Courant Tubantia).

Column

Het Leidse Mare won de hoofdprijs in de categorie Columns, met een bijdrage van hoofdredacteur Frank Provoost, die kritiek uitte op hoe de Universiteit Leiden fraude toedekt en klokkenluiders in de kou laat staan. Erasmus Magazine veroverde de tweede plaats, met een column over de ervaringen van een geneeskundestudent die coschappen loopt. Derde werd HvanA, het nieuwsmedium van de Hogeschool van Amsterdam, met de column Ik ben blijkbaar heel beroemd.

(De jury: schrijver Peter Buwalda, columnist Asha ten Broeke en journalist Toine Heijmans).

Foto: Eric Brinkhorst (links Daniël, rechts Ali)