Dichterbij theater

Eén week, 30 jongeren, Misdaad en Straf van Dostojevski en een bult fanatieke regisseurs,vormgevers, musici, technici, dansers en al die anderen die ik nu vergeet: dat is Dichterbij van het Noord Nederlands Toneel. In één week maken we met dit team en de jongeren een theatervoorstelling. Aankomende vrijdag 3 mei is de premiere en de spanning begint op te lopen. De regisseurs, musici en dansers maken scènes met de jongeren. Ondertussen werken wij, de vormgevers, druk aan het decor en het licht en buig ik me over kostuum en grime.

Zaterdag en zondag heb ik rondgedwaald door de kostuumschatkamers van het NNT. Gewoon ergens beginnen en alles doorwerken. Zo heb ik, met zeer fijne welkome hulp van Anouk, rekken vol kleding samengesteld. Want zomaar iets uit een rek trekken leidt onvermijdelijk tot een rommelmarkt ratjetoe. Maandag en dinsdag aan de slag met concrete outfits maken want alles moet goed passen maar daarnaast moet het ook passen in de scènes en de visies van de verschillende regisseurs.

Geen makkelijke opgave maar als ik één ding geleerd heb, is het wel dat als je het allemaal maar makkelijk wilt hebben je niet in het theater moet gaan werken. Allemaal gepassioneerde,gedreven en hardwerkende mensen. En ook allemaal, ik absoluut ook, wat koppig. Een gepassioneerde koppigheid vanuit geloof in je eigen ideeën. Maar uiteindelijk is het doel het maken van een geweldige voorstelling, dus met die ideeën is het geven en nemen.  Nog een aantal dagen te gaan en er moeten nog flink wat puntjes op alle i’s gezet worden. Maar hoe het ook zij, er staat dit weekend een keigave voorstelling met enthousiaste trotse jongeren. En juichend in de coulissen en onder het publiek een uitgeput maar zeer trots team.

De Dichterbij voorstellingen zijn vrijdagavond 3 mei en zaterdag 4 mei ‘s middags en ‘s avonds, meer info op de website. ( http://www.nnt.nl/voorstellingen/101495-Dichterbij-2013 )

Tweedejaars Theatervormgeving Marie van Linschoten schrijft iedere week een column over Academie Minerva.