Digitaal rijbewijs.

Een stapel boeken die ik nog moet doorploeteren, is één van de weinige analoge dingen op m’n bureau. Laptop en monitor, de smartphone ligt binnen handbereik. Deze apparaten dragen zoveel belangrijke informatie en gegevens bij zich, dat ik gek zou worden als ik er niet bij kon.
Verbaasd, verbouwereerd en ontdaan ben ik. Het is een raadsel waarom de overheid niet als een haas een campagne voor online-veiligheid is begonnen. De cyberaanval van de afgelopen dagen maakte weer eens duidelijk hoe kwetsbaar en afhankelijk we zijn van digitale apparaten.

Dat de criminelen achter de cyberaanval alleen maar geld wilden, valt gigantisch mee

En dan zijn er dus kennelijk miljoenen mensen die geen enkel benul hebben. Hoe kan een phishing-mailtje zulke grote gevolgen hebben? Kennelijk gaat er bij mensen die zich koesteren in zalige onwetendheid geen belletje rinkelen als ze https, trackers of VPN horen. Of hun verstand gaat op nul wanneer ze een mooi opgemaakt mailtje zien. Dat de criminelen achter de cyberaanval alleen maar geld wilden, valt gigantisch mee. Als ze hadden willen terroriseren door gegevens te verwijderen, dan had de stront helemaal de ventilator geraakt.
Een logisch gevolg is dat iedereen nu bang is en moord en brand schreeuwt. Wat ik zo frustrerend vind, is dat dit waarschijnlijk van korte duur is. Bovendien zullen de maatregelen die worden genomen beperkt blijven (een extra virusscan draaien of zoiets, en waarschijnlijk is dat al te optimistisch). Echt verdiepen in de veiligheidsrisico’s zal weer achterwege blijven. Waarom doet de overheid hier zo weinig aan?
Het internet is een digitale snelweg, waarop auto’s rijden die in geen jaren een onderhoudsbeurt hebben gehad, laat staan dat ze door de APK zijn gekomen. De automobilisten rijden zonder gordel, zijn regelmatig onder invloed en weten niet waar het rempedaal zit. Uitermate roekeloos. Op een normale weg zou dit allemaal niet mogen. Waarom wel op de digitale, waarop we zoveel tijd doorbrengen?
Niet dat ik een slecht beveiligde pc strafbaar wil stellen, maar een campagne à la daar kun je mee thuis komen zou zeker niet verkeerd zijn.
Enfin, ik ga verder met m’n scriptie. Gelukkig heb ik een back-up.