Ga naar de inhoud

Donorweek: de Hanze zegt ja

donorweekHet zal niemand ontgaan zijn: deze week is het Nationale Donorweek. Studenten van studievereniging Cura van de opleiding Verpleegkunde houden daarom op donderdag 17 oktober een actie in het Wiebengacomplex aan het Eyssoniusplein.
De Verpleegkundestudenten leggen donderdag het belang uit van donorregistratie. Er zijn ook twee vrijwilligers van de Nederlandse Transplantatie Stichting aanwezig. Ter plekke kun je je registreren als donor. Kies je voor registratie, dan krijg je als extraatje een portretfoto met de tekst: Ja, ik ben geregistreerd.
De portretfoto wordt gemaakt door Enno Achterhof, één van de vrijwilligers van de NTS. Enno kreeg in 2004 een donorhart na een slopende ziekte. Hij is de donor nog dagelijks dankbaar: ‘Deze persoon heeft ooit zijn keuze geregistreerd. Dat is iets waar iedereen over na moet denken. Veel mensen doen dat niet, uit angst of uit onwetendheid. Ze maken geen keuze. Maar niets doen is niet hetzelfde als ‘nee’ zeggen. Dan moet de familie besluiten over donatie, en dat op een moeilijk moment. Als ik dat vertel, schrikken veel mensen. Nooit aan gedacht, is dan de reactie.’

De Donorweek is onderdeel van de landelijke campagne Nederland zegt ja. Deze campagne heeft tot doel het aantal registraties in het donorregister te verhogen. Rondom de donorweek wordt ook een landelijke radio- en televisiecampagne van de Rijksoverheid uitgezonden. De campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, een aantal gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting.