Duologen, de podcast, aflevering 2: hebben studenten inspraak op Hanze?

In Duologen gaan Sander en Bjorn in gesprek over het actieve studentenleven. Aan de hand van gasten, anekdotes en eigen ervaringen nemen zij je mee in hun wereld. Deze keer is de voorzitter van hun concurrent te gast, Danny Kolthof van Lijst Sterk. Hij vertelt hoe studenten inspraak hebben op de Hanze.

Erg sportief trouwens, dat Sander en Bjorn Danny hebben uitgenodigd, want Lijst Sterk won afgelopen maand de medezeggenschapsverkiezingen met een zetel meer dan HSV, de partij van Sander en Bjorn. Maar volgens de heren zelf ook niet zo vreemd.

‘Je bent concurrenten, het schuurt wel eens, maar je wilt beiden het beste voor de student, dus je moet wel door een deur kunnen.’ Danny vindt het wel een beetje een saai jaar tot nu toe, want ‘beide partijen zijn het wel heel vaak eens momenteel’.

Waar vechten beide partijen het komende jaar voor? Danny wijst op de bewaking van de kwaliteit van het onderwijs. ‘Online colleges zijn best goed bevallen, maar het moet niet in worden gezet om te bezuinigen op onderwijs.’

Het Ministerie van Onderwijs geeft het onderwijs flink wat geld om te herstellen van de coronacrisis. Scholen mogen (deels) zelf bepalen waar dat geld heengaat en de medezeggenschapsraad mag daarover meebeslissen. Waar vinden de drie heren dat het geld aan besteed moet worden? En is geld wel de oplossing voor het herstellen van de Hanze-gemeenschap?

Wat is de rol van de studieverenigingen van de Hanze?  Kan de communicatie van de Hanze naar de studenten verbeterd worden? (Antwoord: ja.) En wat doen de medezeggenschapsraden van de schools precies? Hoe werkt inspraak van studenten op schoolniveau? Zoveel vragen, en net zo veel antwoorden… Dus luister twintig minuten naar de Duologen en je bent weer helemaal up-to-date wat betreft inspraak van studenten en studentenbestuurscultuur op de Hanzehogeschool!