Duurzaamheid is helemáál niet suf

Ze won twee vastgoedprijzen voor jong talent, studeerde vorig jaar cum laude af, doet een master aan de RUG én ze is honours-docent op de Hanze. Joanne Boonstra is een ambitieuze student en een bevlogen docent met hart en ziel voor duurzaamheid.

Het zat er al vroeg in, de liefde voor bouwen. Als peuter bouwde ze huizen van Duplo met haar opa. Rond haar tiende raakte ze verslingerd aan The Sims, een game waarmee je huizen, winkels en restaurants bouwt en met virtuele poppen speelt. ‘Na het bouwen was de lol er voor mij af, dan begon ik aan een nieuw gebouw’, lacht Joanne Boonstra (22). ‘Tussen mijn tiende en zestiende was ik echt verslaafd aan dat spel. Soms speel ik het nog in de vakantie, moet ik bekennen. Mijn moeder deed interieurstyling en had een koffertje met sjablonen van banken, tafels, kasten enzo, ook daarmee kon ik uren zoet zijn. Later maakte ik veel moodboards, zowel voor binnen- als voor buitenshuis.’

Core Net Student Award
De keuze voor de opleiding Vastgoed & Makelaardij was een logische. Joanne studeerde vorig jaar cum laude af. De tweede beoordelaar van haar afstudeerscriptie Doordacht verduurzamen stuurde de scriptie in voor de Core Net Student Award, categorie bachelor, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest innovatieve scriptie op het gebied van Corporate Real Estate, Facility Management of Workplace Innovation. De inzendingen werden beoordeeld door een vakjury. De genomineerden presenteerden hun scriptie op de Provada, de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Joannes presentatie was zo overtuigend dat het publiek haar uitriep tot winnaar. ‘In september mag ik samen met de winnaar van de categorie master naar Madrid om deel te nemen aan het CoreNet Global European Summit Event.’
De CoreNet Student Award is niet Joannes eerste prijs. In mei werd Doordacht verduurzamen ze onderscheiden met de Young Professional Award 2017 (oftewel de Groene Appel) van het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform (NEVAP).

Upgreen.nl
Doordacht verduurzamen gaat over het verduurzamen van gemeentelijke kantoorruimten. ‘In 2023 moeten alle kantoren minimaal het energielabel C hebben. Ik heb de data van alle 388 gemeenten, met samen 506 gemeentelijke kantoorruimten, in Nederland in kaart gebracht en bekeken hoe ze er op dit moment voorstaan en wat ze kunnen doen om de stap naar een hoger energielabel te zetten. Als je de investeringen afzet tegen de opbrengsten, kunnen alle gemeentelijke kantoorruimten energieneutraal worden verduurzaamd. Er is nog veel te doen, want bijna de helft van alle gemeenten is er nog niet klaar voor.’
Op Joannes website www.upgreen.nl staat welk energielabel de Nederlandse gemeenten hebben (Groningen heeft D). ‘Upgreen is niet alleen een theoretisch model. Het dashboard is samengesteld aan de hand van openbare big data. Aan de hand van de verzamelde data is per labelsprong de investering voor de verduurzamingsmaatregelen en de potentiële energiebesparing per vierkante meter bepaald. Efficiënt ruimtegebruik is de basis voor duurzame huisvesting. Door het reduceren van het aantal vierkante meter per persoon – bijvoorbeeld door meer flexwerken – dalen de huisvestingslasten en wordt de verduurzaming rendabel. Huisvesting met een prettig binnenklimaat heeft invloed op de productiviteit van medewerkers. Verbetering van de productiviteit draagt bij aan een positieve businesscase. Kortom, door middel van energiereductie, ruimtereductie en het verhogen van de productiviteit van de medewerkers kunnen alle gemeentelijke kantoorruimten in Nederland energieneutraal verduurzaamd worden.’

joanneplusappel
Veganist

Joanne deed mee aan het honoursprogramma van de opleiding Vastgoed & Makelaardij. Na de cursus Samenleving 2.0 die ze tijdens het honoursprogramma volgde, ging niet alleen haar studie op zijn kop. Haar hele leven ging ondersteboven. ‘Toen viel het kwartje, duurzaamheid is helemaal niet suf.’ Die cursus werd gegeven door Loes Damhof, docent van het jaar 2016. Voordat Joanne Loes’ cursus volgde, dacht ze dat duurzame vakken saai waren en dat ze door saaie docenten werden gegeven. Niet was minder waar. ‘Ik heb mijn hele levensstijl omgegooid en mijn studie zoveel mogelijk ingericht vanuit het perspectief duurzaamheid. Op 17 december 2015 ben ik gestopt met vlees eten en een jaar later met het eten van dierlijke producten. Het heeft me een jaar gekost om van kaas af te kicken, maar zelfs dat hoef ik nu niet meer.’

Honoursdocent
Joanne zou eigenlijk de laatste student van Vastgoed & Makelaardij zij die meedeed aan het honoursprogramma. ‘De opleiding wilde stoppen met honours, omdat de begeleiding niet meer toereikend was. Daardoor kreeg ik de kans om als docent honoursstudenten te begeleiden. Dit jaar zijn we gestart met vijf studenten en voor het komend schooljaar zijn negen studenten door de selectie gekomen.’

Master
Joanne heeft haar premaster Real Estate Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen bijna afgerond en ze kan in september aan haar master beginnen. ‘Ik ben veel meer een hbo-student. Op de Hanze toets je alles aan de praktijk. Vanaf het begin van je opleiding. Op het hbo leer je toepassen, je leert een manier van denken. Op de RUG leer je een tekst uit je hoofd. Ik vraag me af of dat de juiste manier van leren is. Voor mij werkt het in ieder geval  niet… Toen ik mijn propedeuse had gehaald, twijfelde ik of ik direct naar de RUG zou gaan of mijn bachelor op de Hanze zou doen. Ik ben zo blij dat ik dat ik toen hier ben gebleven. Binnen de Hanze heb ik namelijk de mogelijkheden gekregen om het honoursprogramma te volgen, een half jaar in het buitenland te studeren en een bestuursjaar te doen bij de studievereniging van Vastgoed & Makelaardij, Villa ’96. Deze ervaringen had ik zeker niet willen missen. Het heeft er allemaal aan bijgedragen wie ik nu ben en waar ik nu sta. En daar ben ik heel erg dankbaar voor!’