Ga naar de inhoud

Een ellenlange lijst talenten

annique wijnhoud-kleinAlsof ze allemaal tegelijk uit een winterslaap komen. Groepjes jongeren ontspannen in het park, stelletjes laten hand in hand hun hondje uit en kinderen hollen energiek rond zodat dat tikker ze niet kan tikken. Een prachtige lentedag in maart.
De glimlach op haar gezicht werkt aanstekelijk en de lekkere deuntjes uit de boxjes geven een enorme boost. Een meid zit op een bankje te schrijven. Ik denk dat ze net iets ouder is dan ik.
‘Haha, die lijst wordt langer dan ik dacht’, zegt ze. Haar wijsvinger is gericht op een kwaliteitenopdracht in een tijdschrift. De top-vijf van kwaliteiten die zorgen voor voldoening in het leven zijn: hoop, vitaliteit, dankbaarheid, nieuwsgierigheid en liefde. Welke kwaliteiten heb jij?
‘Dit maakt mij zo blij.’ Een traan loopt over haar wangen. Een tweede volgt. Ze lijkt zich op haar gemak te voelen. Ik luister. ‘Jaar in, jaar uit voel ik me een nietsnut. opziend tegen de volgende dag, wanneer ik met moeite in slaap probeer te komen. Onzeker van afkeurende woorden van mijn ouders. En verdrietig door het gevoel niet van meerwaarde te zijn.’
De lijst aan negatieve emoties, relaties en ervaringen laat zien dat ze het leven, en vooral háár leven, vooral op een klachtgerichte manier ervaart en benadert: zorgzaam, spontaan, eerlijk, netjes, creatief, gul, sportief… Ze blijft praten, terwijl ze nog meer krachten opschrijft. Nooit heeft ze zo nadrukkelijk stilgestaan bij de kwaliteiten die ze heeft. En nooit is ze zich ervan bewust geweest dat ze zich zo goed kan gaan voelen, door na te denken over deze kwaliteiten.
Heb jij wel eens de tijd genomen om je kwaliteiten op een rijtje te zetten? Of  komt kwaliteit niet in je woordenboek voor? Blijft het een wit velletje papier of kan het wel eens een ellenlange lijst aan talenten opleveren? Ga na hoe je deze kwaliteiten zoveel mogelijk in je leven kunt toepassen. Als je dat doet, zul je tevredener zijn met je leven, beter functioneren en effectiever functioneren in de maatschappij.
‘Je weet wat je te doen staat’, grap ik. ‘Trouwens! voeg open ook nog even aan die ellenlange lijst toe.’ Dezelfde glimlach, daar is-ie weer!

Toegepaste Psychologie is voor Anique Wijnhoud meer dan een opleiding. Mensen de ogen openen voor het positieve is een levenswijze.