Ga naar de inhoud

Een fijne studieplek

Keihard aan het werk, dat was mijn wens. De motivatie was er en zelfs het vermogen om vroeg op te staan bleek ergens in mij te huizen. Maar tegelijkertijd was daar ook het onvermijdelijke probleem: een studieplek vinden. Trots op mezelf liep ik vlak voordat de klok tien uur sloeg vol zelfvertrouwen de bieb in. Best wel een menselijke tijd, vond ik. De bibliotheek was helemaal vol.

Geen enkele plek over, misschien kon ik nog ergens op de grond gaan liggen?

Thuis leren is voor mij missie onmogelijk. Een vlieg kan me daar uren vermaken. Wanneer ik in het gezelschap ben van mensen die hard aan het werk zijn, werk ik zelf ook harder. Naar de bieb dus. De UB kom ik in deze barre tentamentijden helaas niet in (want de Hanze-student is daar niet gewenst). Eigenlijk vind ik dat zo gek nog niet. Als ik de horror-verhalen moet geloven over de rijen die daar staan wanneer de zon nog niet eens is opgekomen. Gelukkig is er een alternatief om de hoek: de openbare bibliotheek.
Helaas was ik niet de enige met dit lumineuze idee. Met m’n goedkope Jumbo-koffie van even verderop keek ik naar binnen. Verslagen zag ik dat er werkelijk geen enkele plek meer over is. Misschien kan ik nog ergens op de grond gaan liggen, dacht ik nog. Niet één plaatsje, achter elk studietafeltje zat een student naar zijn boek of scherm te staren. Blijkbaar ben ik niet de enige die niet het talent heeft om thuis te studeren.

Snel na mijn hoi tegen m’n favoriete barista’s, zag ik dat m’n tweede huis ook al gekraakt was

Het is niet dat de Hanze geen moeite doet om studieplekken te creëren. Ik belandde vorig jaar tijdens een tentamenweek zelfs in het Groninger Museum. Nadeeltje: ik zat daar in een zaal vol kunst, iets wat mijn concentratie niet echt bevorderde.
Dan toch maar met iets meer lawaai en aan het werk in een koffiezaakje. Op naar de Coffee Company, maar al snel na mijn hoi tegen m’n favoriete barista’s, zag ik dat m’n tweede huis ook al gekraakt was.
Het zijn de tentamenweken, alle werkplekken zitten vol. Is dit een oproep van het universum dat ik maar moet soggen en m’n geld moet spenderen aan winkels in de stad? Waarschijnlijk niet.
Met het vinden van een studieplek in de andere Coffee Company (yup, Groningen heeft er twee) eindigde mijn zoektocht. Toen ik de volgende dag weer naar de bieb ging, verscheen ik daar nog voor het onmenselijke tijdstip van negen uur en tot mijn verbazing kon ik een plekje vinden. Toen ik vijftien minuten later weer om me heen keek, zag ik dat alle plekjes alweer vergeven waren.
Kan iemand me misschien wat tips geven waar je chill kunt studeren? Het liefst een gelegenheid waarvoor je niet hoeft te vechten voor een plaatsje en waar je niet uren naar iets wat de naam kunst draagt kunt staren zonder ook maar één hersencel aan te spannen.