Een huisfeest, en dan eens eentje waar de politie níet langskomt

Een huisfeest, en dan eens eentje waarbij je nul procent kans hebt op een bezoek van de politie. Wie wil dat nou niet? Mona Lisa staat te trappelen en Nanette doet weer verslag uit de Schildersbuurt.

De politie reageert niet meer op meldingen van geluidsoverlast. Groot nieuws, want studentenhuizen in de Schildersbuurt staan al tijden op scherp. Ook bij Mona Lisa staan de politieagenten regelmatig voor de deur. Eén keer hadden we de voordeur per ongeluk open laten staan en toen kwamen we de agenten zelfs tegen op de gang. Probeer dan nog maar eens vol te houden dat je van niks weet.

Er past nog wel een feestje in de brakke dagen tussen Koningsdag en 5 mei

Dit soort interacties met de politie zijn vaak nog best gemoedelijk, maar na enig soebatten eindigen ze toch steevast in een teleurstelling. Als je geluk hebt krijg je alleen een officiële waarschuwing. Maar veel vaker slingeren de agenten je bij overlast gelijk op de bon.
Door die protestactie van de politie zagen mijn huisgenoten hun kans dus schoon. Ze besloten dat er nog wel een feestje paste in de brakke dagen tussen Koningsdag en Bevrijdingsdag.
Hoera, een huisfeest! Eerste prioriteit is het vaststellen van een thema, wat dusdanig ingewikkeld blijkt dat het in een gezamenlijke brainstormsessie moet worden beklonken. Het thema mag niet te cliché (cowboys & indianen) zijn, maar ook niet te abstract (pastel). Wie durft er te beweren dat een brainstorm niets oplevert? Het werd… Zatlantis. Zatlantis voldeed aan de eisen en bevatte ook nog eens een leuk woordgrapje.

De poseidons, zeepaardjes en kwallen druppelen binnen, het feest kan beginnen

Op de dag zelf regelen we het tweede essentiële onderdeel, het bier. Zodra de bestelling is gedaan, wordt iedereen op de hoogte gebracht. Wanneer de Bierkoerier voorrijdt staan we met een man of negen in treinformatie opgesteld. Voordeur langs, de trap op en dan door, tot aan het balkon. Eerst de lege kratten naar beneden, daarna de volle weer omhoog.
Als de voorbereidingen zijn voltooid, kan het feest beginnen. De poseidons, zeepaardjes en kwallen druppelen binnen. Een goede verkleedoutfit biedt snel aanleiding tot gesprek en wie een brasbare gadget heeft maakt al helemaal snel vrienden. Daardoor wordt er op onze huisfeest altijd goed gemengd. Met enige regelmaat leidt dat tot incestueuze praktijken: vrienden gaan met huisgenoten, familieleden weer met de vrienden van.

Een geopend bierflesje op een instabiel bankstel

Degenen zonder goede outfit of gadget kunnen altijd nog nieuwe vrienden ontmoeten aan de statafel, waar aanhoudend potjes shut-the-box of bussen worden gespeeld. Niets dat mensen zo goed nader tot elkaar brengt als om de beurt een adt trekken.

Het feest verliep dus uitstekend, totdat het noodlot in Zatlantis toesloeg. Een geopend bierflesje op een instabiel bankstel leverde kortsluiting op en nam daardoor misschien wel het belangrijkste onderdeel van een feestje weg: muziek. Uiteindelijk bleef een bezoek van de politie ons dus bespaard, maar  Zatlantis ging toch ten onder.