Een internationale studie volgen: deze studenten weten waarom je dat moet doen

Leren omgaan met cultuurverschillen. Vrienden over de hele wereld. Deze drie Hanze-studenten weten hoe leuk het is om een internationale studie te volgen.

De 23-jarige Soraya studeert International Communication. Bij deze opleiding staat een toekomst in het buitenland centraal of het werken in een internationaal georiënteerde omgeving. Afgestudeerden kunnen in verschillende sectoren aan de slag, de public relations, de social media, de communicatie en de evenementenbranche.

Omgaan met culturele verschillen

De Hanze-opleiding is een bonte mengeling van studenten en docenten uit binnen- en buitenland. Soraya vindt dat één van de mooiste dingen. ‘Ik heb veel mooie vriendschappen gesloten. De studenten bij wie ik in de klas zit, gaan na hun opleiding terug naar hun vaderland. Hierdoor heb ik vrienden over de hele wereld en dat vind ik heel bijzonder.’

internationale studie
Tweedejaars Soraya weet al zo ongeveer waar ze volgend jaar naartoe wil.

Volgens Laura (21), die in het laatste jaar zit, leer je bij International Communication in de klas hoe je moet omgaan met culturele verschillen. ‘Dat is soms best wel pittig, bijvoorbeeld met direct of indirect communiceren. Zeker als het cultuurverschil groot is. Maar meestal is het ontzettend gezellig, en je kunt erg veel van elkaar leren.’ Het onderwijs is divers, van theorielessen tot het maken van producten voor echte opdrachtgevers. Laura vindt dat laatste erg interessant. ‘Een animatievideo in elkaar zetten is hartstikke leuk, net zoals fotografie en videografie.’

Canada, de VS of toch maar Brazilië?

In het derde jaar van de opleiding moeten IC-studenten twee semesters in het buitenland doorbrengen. Soraya weet al zo ongeveer waar ze volgend jaar september naartoe wil. ‘Voor het exchange-semester zit ik te denken aan Canada of de Verenigde Staten, of meer naar beneden, naar Brazilië. Stagelopen wil ik het liefst in Europa.’
Studeren in het buitenland is natuurlijk een hele ervaring. Laatstejaars Laura heeft haar jaar in het buitenland al achter de rug. Eerst Helsinki, toen Mexico. Een groot verschil. ‘In Finland volgde ik vakken die ik het meest bij mij vond passen. Het was ook de eerste keer dat ik in het buitenland woonde, dus dat was op zich al erg leerzaam.’ Na een maandje terug in Nederland, besloot Laura om een half jaar naar Mexico te gaan. ‘Ik vond een stageplek in Mexico-Stad, op de communicatieafdeling van een internationale school. Beide semesters waren prachtige ervaringen.’

Er zijn zoveel studenten van wie ik kan leren

In zijn geboorteland Duitsland studeert de 21-jarige Malte International Law. Via het Erasmus Exchange-programma zal hij twee semesters aan de Hanze studeren. ‘Ik ben nu een maand bezig met de minor Energy Markets van HBO-Rechten. In het tweede semester zal ik de minor International Law and Relations gaan volgen.’ Wat Malte na z’n opleiding wil doen, weet hij nog niet. ‘Als je rechten studeert in Duitsland heb je veel mogelijkheden. Mijn tijd in Groningen zal me hopelijk helpen om erachter te komen wat bij mij past.’ Malte vindt Groningen een inspirerende stad om te studeren. ‘Ik heb in mijn korte tijd hier over mezelf geleerd dat ik sociale contacten moet opzoeken. Er zijn zoveel studenten van wie ik dingen kan leren.’

internationale studie
Helsinki, was de eerste buitenlandse plaats waar Laura woonde, maar niet de laatste.

Later in buitenland werken, zeker weten

Ook Laura en Soraya leerden iets over zichzelf tijdens hun opleiding. Soraya: ‘Ik kon toch wel beter Engels dan ik dacht. Ik sprak het wel, maar niet dagelijks. Het eerste jaar lag het niveau direct hoog. Je krijgt geen basislessen Engels. In het begin vond ik het overweldigend, maar uiteindelijk merkte ik dat ik het gewoon kan.’ Laura is erachter gekomen waar zij zichzelf in de toekomst ziet. ‘Ik kan wel de conclusie trekken dat ik in het buitenland wil werken of bij een internationaal bedrijf. Dat lijkt me echt heel vet.’