Ga naar de inhoud

Eerstejaars lossen woningnood effe op

v&m
Is er nou wel of is er nou geen woningnood onder jongeren in Groningen? Natuurlijk bestaat er de kameronrust die ieder jaar in september door de stad waart: nieuwe studenten die een kamer zoeken en ouderejaars en afgestudeerden die verkassen, of nog net even niet. Die woningonrust is meestal weer verdwenen als de o in de maand is.
Om deze woningnood gaat het dus níet bij de opdracht die eerstejaars Vastgoed & Makelaardij voor de kiezen kregen in de allereerste week dat ze op de Hanzehogeschool rondliepen. Zij hadden vijf dagen de tijd om te fabrutselen aan een plan voor een aanbod van kwaliteits-huisvesting voor jongeren.
Kwaliteitshuisvesting! Jongeren, en in Groningen dus vooral studenten, hebben tegenwoordig behoefte aan een kamer met zogeheten eigen voorzieningen: een eigen douche, een eigen toilet en een eigen keuken. En de huisvesting mag ook wel een beetje betaalbaar zijn, als het kan.
Docent Hieke van der Kloet en haar collega’s legden verder géén beperkingen op:
de studenten hoefden geen rekening te houden met bestemmingsplannen, wettelijke
beperkingen en andere praktische bezwaren. De eerstejaars kwamen op 13 september met verrassend realistische ideeën op de proppen. Van fleurige containerwoningen die kunnen worden uitgebreid tot starterswoningen en landelijke Scandinavische houtbouwhutten tot en met tot junior-seniorcombi’s omgebouwde bejaardenhuizen.
Zoals van eigentijdse vastgoedmannen en -vrouwen verwacht mag worden, besteedden bijna alle groepjes uitgebreid aandacht aan de milieu-aspecten van hun ontwerp. De groep met het beste idee presenteert haar idee binnenkort aan de Groningse wethouder van Ruimtelijke Ordening, Roeland van der Schaaf.