En bedankt, Jet

Jet Bussemaker. Minister van Onderwijs? Onzin, Minister tegen Onderwijs. Het leenstelsel komt er, definitief. Duidelijk een gevalletje: doel uit het oog verloren. De minister heeft zich duidelijk voorgenomen iets te veranderen in het onderwijs. Nou, dat is haar gelukt, hoor. Verandering komt er zeker. De gevolgen van deze ingrijpende verandering komen niet op haar bordje maar op die van haar opvolgers. En die kunnen hun stempel dan weer drukken door daar weer iets aan te veranderen.

35 jaar lang worden studenten iedere maand even herinnerd aan een noodlottige blunder

En ik snap het niet. Na al die argumenten, debatten et cetera, hoezo was dit de juiste keuze?
Er zullen minder mensen gaan studeren, was dat het doel?
Gelijke kansen qua opleiding vallen weg, was dat het doel?
Met torenhoge schulden de arbeidsmarkt op, was dat het doel?
Ik weet dat de minister dit niet op eigen houtje gedaan heeft. De Tweede en vervolgens de Eerste Kamer stemde ermee in.
Waar zijn ze mee bezig?
Voor een land dat zichzelf als kenniseconomie bestempelt, zitten we toch maar mooi opgescheept met een kabinet dat een goede dosis logisch nadenken mist.
Maar, hoor ik dan, studenten krijgen 35 jaar de tijd om hun studieschuld af te lossen. Genereus, hoor, 35 jaar lang zullen studenten iedere maand even worden herinnerd aan een noodlottige blunder. 35 keer 12 maanden: dat is 420 maanden. Moeten we Jet daar nu een bedankkaartje voor sturen?

Ik probeer m’n columns altijd te eindigen met een moraal van het verhaal, of een leuke uitsmijter of zoiets. Deze keer heb ik helemaal niks.