Energy Food met Elly.

Op 11 oktober hield Elly Kaldenberg (‘Voeding is mijn vak’) een workshop Energy Food voor Hanze Fit, voorheen de Plint. In de Green Room van de Van DoorenVeste hielden mandarijntjes en flesjes water de dames uit hun eind-van-de-middag-dip.
Lekker in je vel zitten, overlopen van energie, slank zijn en eeuwig jeugdig blijven, kan dat? Het dagelijks leven laat wat anders zien. Waarom ga ik snoepen in plaats van koken? Waarom heb ik na het eten altijd trek in zoetigheid? Waarom val ik niet meer af terwijl ik een dieet volg? Hoeveel voeding heb je nodig om energiek te zijn? Zijn koolhydraten nou echt zo slecht? Genoeg voer waar Elly haar tanden in kan zetten.

De hoeveelheid energie die een mens nodig heeft verschilt nogal. Vergelijk een zuinige hybride met een slurpende BMW. Het zijn allebei auto’s, maar de één kan met veel minder brandstof toe. Bij mensen die weinig eten, gaat de verbranding naar beneden. Als je snel afvalt, verlies je vooral spiermassa. En als je spiermassa afneemt, daalt je verbranding ook. Boven je 28-ste wordt je stofwisseling langzamer en verlies je spiermassa. Volgens Elly zelfs een halve kilo per jaar! Wil je afvallen, dan moet de verbranding omhoog en je spiermassa op peil blijven. Want hoe meer spieren, hoe meer verbranding.
Dat klinkt allemaal plausibel, maar ook al heb je gesport en gezond gegeten, toch begint die chipsbel ’s avonds te luiden of vraagt het chocolademomentje om directe bevrediging. Hoe doorbreek deze rituelen? Ook daar weet Elly raad op. Het chipsmoment is gelinkt aan de plaats waarop je chips verorbert: de zak chips verdwijnt vaak gedachteloos op de bank voor de tv. Neem je de chips mee naar de wc of ga je ermee aan de keukentafel zitten, dan vergaat je de chipslust volgens Elly. De situatie doorbreken, is de oplossing. Niet het voedsel vervangen, door ander eten.
Een andere methode is mindfull eten. Dus niet gedachteloos een doos truffels wegwerken maar één truffel in je hand nemen en ervaren wat er gebeurt. Vieze vette bruine chocovingers, je proeft zoetigheid én vettigheid en je denkt: laat maar…

Tegen de tijd dat de cup-a-soup-dip het van de mandarijntjes wint, geeft Elly zes tips over energierijke voeding, energy food. Waaraan we ons vanaf nu allemaal gaan houden.
1- Eet elke dag drie maaltijden en vier verantwoorde tussendoortjes. We hoeven geen deskundige te zijn om te weten dat gezonde tussendoortjes niet uit koek, snoep of gebak bestaan.
2- Eet veel meer groente. Ook bij de lunch. Al is het maar een tomaatje op brood.
3- Vol & bruin: vanaf vandaag laat je alle witmeelproducten staan.
4- Je drinkt twee liter, inclusief thee, koffie, melk, maar minimaal twee à drie glazen water per dag.
5- Je gaat je boodschappen en koken beter plannen. Boodschappenlijstjes maken, vooruit denken en extra koken voor de vriezer.
6- Last but not least: vers & smaak! Dus alle pakjes de deur uit. We hebben Knor en Bertolli niet nodig om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Al die onnodige zakjes en pakjes zitten boordevol vet, zout, meel en E-nummers.

Verse tomatensaus van Elly
Snij een kilo tomaten (goed tegen huidveroudering!) in achten. Doe er een uitje, knoflook en wat oregano bij. Besprenkel met olijfolie. Een half uurtje in de oven en dan de staafmixer erdoor. Je wilt nooit meer een beetje van Maggi bij dat beetje van jezelf.