Ga naar de inhoud

ESNS17, dag 3: Plees to be

Concerten recenseren doen ze op 3voor12 al, dus zoeken wij vooral naar de sfeer en randzaken van Eurosonic 2017. De toiletten bijvoorbeeld, want waar bier gedronken wordt, is de nood soms hoog. Hoe schoon zijn de plees nog na drie dagen Eurosonic? En wat valt er zoal te beleven? Best veel, merkt Aron de Jong.

Vera 2 wc

5. Vera 
 
Tijdens het concert van de Portugese rockers Glockenwise sta ik achterin de zaal. Een kutplek, maar de frustratie komt niet eens door het slechte zicht op het optreden. Elke keer dat de deuren achter mij opengaan waaiert er een ongekende rioollucht naar binnen die neiging tot kokhalzen geeft. 
Na verloop van mijn tijd begint mijn blaas te protesteren en lijk ik de wc’s toch echt op te moeten zoeken. Wat erin gaat moet er ook weer uit, en dat geldt zeker voor bier.  

Een penetrante combinatie van urine, bier en ontbinding racet je neusgaten binnen

Wanneer ik dan eindelijk mijn moed bijeen heb geschraapt, stap ik vol overtuiging naar binnen. Oorspronkelijk ben ik een jongen van het platteland en ben ik wel wat mestlucht gewend. Deze ervaring blijkt goed van pas te komen, want de geur die in het VERA toilet hangt is nauwelijks te harden. Een penetrante combinatie van urine, bier en ontbinding racet je neusgaten binnen en doet zijn best je te bedwelmen en mee te sleuren in een dimensie van verdorvenheid. Nee, hier wil je absoluut niet langer rondhangen dan nodig is. 

simplon2 wc 

4. Simplon 
 
In afwachting van Deejay Irie bezoeken we het toilet dat zich vlak voor de Grote zaal bevindt. De rij is schrikbarend lang, met name voor een herentoilet. Ik beredeneer dat het vrijwel onmogelijk is dat al deze mannen tegelijkertijd een bruine beer moeten verzuipen en ik kom al snel tot de conclusie dat het wc-hokje voor andere doeleinden wordt gebruikt. Nadat de man voor mij het toilet is binnengegaan, hoor ik een immens gesnuif. ‘Oh, oh. Volgens mij is iemand daar heel verkouden,’ grapt een man achter mij. De snuiver komt het hokje uit en geeft mij een bemoedigende klap op de schouder. Benieuwd naar wat ik zal aantreffen, loop ik de wc binnen. Het toilet zelf ziet er redelijk netjes uit. De grond is bezaaid met pis, maar de geur lijkt desalniettemin mee te vallen. Ook liggen er meerdere plastic zakjes op de grond. Ik kan alleen maar speculeren waar die vandaan komen. Ik hoopte op meer spektakel, maar misschien is het juist wel goed zo. Het blijft tenminste een acceptabel toilet. 

Lola - pisbak2 

3. Lola 
 
Over één ding valt niet te twisten en dat is dat Lola zonder twijfel de mooiste concertzaal heeft van heel Eurosonic. In de eerste instantie lijkt het toilet hetzelfde esthetische niveau als de zaal te bereiken. Een gitzwart toilet ontvangt de bezoekers en geeft een sterk gevoel van luxe. Enige probleem is dat het geen gescheiden toilet is. Mannen en vrouwen delen dezelfde ruimte en worden op zeer intieme momenten geconfronteerd met het andere geslacht. Ongetwijfeld is dit voor sommigen interessant, maar voor mij leidde het al snel tot ongemakkelijke situaties. Door een onhandig geplaatste spiegel boven de pisbak ben je in staat om direct oogcontact te krijgen met diegene die achter je in de wachtrij staat.

Met een blos duikt ze het vrijgekomen wc-hokje in

Vaak zijn dit vrouwen die wachten op een vrij wc-hokje. Zo gebeurde het dan ook dat ik tijdens het urineren per ongeluk oogcontact maakte met de ongelukkige vrouw die achter mij stond. Onze blikken bleven even hangen. Paniek vulde onze ogen. Een onbekende die je indringend aankijkt tijdens het pissen is iets wat je niet wilt. Geschrokken wendden we allebei onze ogen af. Met een blos duikt ze het vrijgekomen wc-hokje in. Ik haast me als een haas naar buiten. Beiden ongetwijfeld van plan om het hele voorval zo snel mogelijk te vergeten. 

De etage trap 2

2. De Etage 
 
Zelden zal een sanitaire voorziening zo goed passen bij de naam van de tent. De weg naar het toilet in de Etage is een helse klim, waarbij meerdere gevaarlijke trappen overwonnen moeten worden. De klim lijkt het uiteindelijk waard te zijn, want de volhouder wordt getrakteerd op een sfeervol toilet. De muren zijn betegeld met stijlvolle zwarte tegels. Tegelijkertijd is er op ingenieuze wijze een spiegelwand op het schuine plafond geplaatst. Hierdoor wordt de illusie gewekt dat de wc groter lijkt dan hij daadwerkelijk is. Ook qua belichting stelt het toilet niet teleur. Naast de standaard, maar goed verlichtende LED-lampen bevindt zich aan het eind van het toilet ook een groen licht. Dit zorgt ervoor dat het toilet net een wat mysterieuze sfeer krijgt en de middenmoot ontstijgt. 

 De Toeter 2

1. De Toeter 
 
De onbetwiste winnaar van de avond bevindt zich in de Toeter. De schoonheid van het toilet zit hem in zijn eenvoud. De plasbakken zijn op de juiste manier gescheiden, het ruikt er zowaar fris en het beschikt over een goed functionerende wasbak. Te vaak word je geconfronteerd met een klein rotbakje waar je nauwelijks je handen in kwijt kunt. Wie heeft dat in godsnaam bedacht? Het toilet in De Toeter doet wat het moet doen. En dat is uiteindelijk wat je wil. Niets meer, niets minder. Want uiteindelijk is een toilet ook maar een toilet.