Fake fiets

Aaaah, de fiets. Een prachtig onderdeel van de Nederlandse cultuur, onze identiteit en het Groninger studentenleven. Een magnifieke uitvinding die het verplaatsen gemakkelijker maakt, maar tegelijkertijd niet té gemakkelijk. Fietsen is een perfecte balans tussen techniek en primitieve lichamelijke inspanning.
Ik ben een groot liefhebber van de fiets. Veel keus had ik ook niet. Wanneer je opgroeit in een boerendorp, kun je het stalen ros maar beter accepteren, anders heb je abominabele tijden voor de boeg. Hoe dan ook, m’n liefde voor de fiets is sindsdien alleen maar groter geworden. En de laatste tijd waardeer ik de tweewieler zelfs nog meer.

Mensen die een e-rijwiel gebruiken omdat het makkelijk is… ik veracht ze

Van de week haalde een bejaarde me in. Ik ben niet het schoolvoorbeeld van fitheid, maar dit verbaasde me. Was mijn conditie zo slecht? Of was dit een überopa met de beenspieren en conditie van een Olympisch sporter? Achteraf gezien wenste ik dat ik in die waan en onzekerheid was blijven steken. De waarheid was erger: de man reed op een e-bike. Het gebruik van de e-bike stuit me tegen de borst. Natuurlijk, voor mensen met een fysieke beperking is het een mooie uitvinding, maar de mensen die het e-rijwiel gebruiken omdat het makkelijk is, veracht ik.

Misschien voel ik me tekortgedaan omdat ik me inspan en zij met hun luie reet nauwelijks hoeven te trappen

Meerdere malen per week word ik ingehaald door een vrouw van vijftigplus die aanzienlijk minder hard trapt dan ik. Triest als ik ben, ga ik op zulke momenten op de pedalen staan zodat ik ze hinderlijk voorblijf. Ik hoop dat ze daardoor zo gefrustreerd raken dat ze hun woede koelen op die elektronische klotenfiets of zich thuis huilend op een bakje rumbonen storten. Ik ben een slecht mens. Waar het precies door komt, weet ik niet. Misschien voel ik me tekortgedaan omdat ik energie in mijn snelheid steek, terwijl zij met hun luie reet nauwelijks hoeven te trappen. Misschien vind ik het gewoon kut om ingehaald te worden door mensen die in fysiek slechtere staat zijn dan ik. Misschien ben ik ook wel gewoon een aansteller die zich druk maakt om niks. Hoewel, de gang zit er goed in tijdens de eerste dagen van de Tour de France, en sommige wielrenners gaan weer verdacht hard.