Fijne oude winkeltjes.

Er zijn van die zaken die eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben. Zo kun je bij ons in de straat, een paar huizen verderop, een postzegelwinkel vinden. Althans, die heeft er jaren gezeten. Nu is de zaak dicht en herinnert alleen de poster op de deur aan de dagen dat hier volop werd gehandeld in de gekartelde plakjes papier. Naast postzegels kon men zich hier ook tegoed doen aan antieke munten en foto-albums over de Tweede Wereldoorlog, de Berlijnse Muur en de Sovjet-Unie.

Het heeft iets charmants om met een pleerol en plakkerig magazine in de hand aan de slag te gaan

Nooit zag ik hier iemand naar binnen lopen. Wel stond de eigenaar en enige werknemer van de zaak iedere dag sigaren te roken voor de deur. Een gezette man met een triest gezicht dat schuilging achter een door hem zelf geblazen rookgordijn. Een voorkomen dat op alle mogelijke manieren de existentiële vraag uitdrukte: op welk moment is het mis gegaan in mijn leven?
Er zijn meer zaken als deze. Van die winkels die doen vermoeden dat de clientèle zich krampachtig probeert vast te grijpen aan een verjaard sentiment. DELTA SHOP in de Folkingestraat bijvoorbeeld. De winkel brengt seksartikelen aan de man. Voornamelijk veel beeldmateriaal.
Hoe kan zo’n zaak in godsnaam overleven in het digitale tijdperk? Tuurlijk, het heeft iets charmants om met een pleerol en plakkerig magazine in de hand aan de slag te gaan. Maar in vergelijking met het internet, het meest uitgebreide en bovenal gratis archief van alle smeerlapperij die je je maar kunt voorstellen, stelt het niet zoveel voor, zou je zeggen. Toch lokt Delta nog altijd de luitjes die op deze manier aan hun trekken komen.

Delta-bezoeker Henk blijft er zo lekker nuchter onder: ‘Heerlijk!’

Antieke zaakjes als Delta en de groezelige postzegelwinkel hebben een zilveren randje. Ze zijn een antwoord op belegen voorkeuren en vertolken de middenstandsleus der middenstandsleuzen: VOOR ELK WAT WILS! Ze zorgen ervoor dat de hele bevolking netjes wordt bediend. Ik wil graag afsluiten met een reactie onder een stuk van de Groninger Studentenkrant over de Delta Shop, door regelmatig bezoeker Henk. Omdat-ie er zo lekker nuchter onder blijft: ‘Boven heb je twee kamers. 1 voor gayfilm en 1 voor pornofilm. Ik kom er regelmatig om af te spreken met mannen. Ik kom er alleen maar om mannen te pijpen. Heerlijk vind ik dat zaad in mijn mond. Hoef je niet per se guur voor te zijn.’