Skip to content
bewegen tijdens het studenten

Fit blijven, ook tijdens het nieuwe werken en studeren

Tweak the Week, zet je lijf aan, maak je leven een klein beetje moeilijker. De workshop Dynamisch Werken geeft de zittende mens weer energie.

Pak de trap. Ga dansen. Stoei met de kinderen. Maak het huis schoon. Maai het gras. Ga bij een drumband. Hoe dan ook: beweeg.
Deze kop stond in 2017 boven een artikel in de Volkskrant, en je mag dat artikel er best nog eens op naslaan, maar van Klaas van Erp hoeft dat niet.
‘Als je iets wilt meenemen van vandaag, mag je deze zin onthouden en dan heb je tachtig procent van de boodschap van vandaag onthouden.’

In de grafiek gaat de lijn van de zituren in 1997 ineens steil omhoog

Mooi, de online workshop Dynamisch Werken is nog geen twintig minuten op gang en we hebben de kern al te pakken. We kunnen weer rustig achterover zakken. Maar nee, dat moeten we dus níet doet, want dat doen we al veel en veel te veel.
Er zit een wonderlijke knik in de grafiek van het aantal uren dat de moderne mens dagelijks zittend doorbrengt. In 1997 gaan de zituren ineens steil omhoog. In de jaren erna blijft de lijn stijgen, tot op de dag van vandaag, waarop de Nederlander bijna tien uur per dag op z’n achterste doorbrengt.
‘Klaas, ik stel meestal de quizvraag: wat voor ramp is er in 1997 gebeurd’, vraagt de buiten beeld verblijvende Rien Scholten.

Misschien zitten docenten en studenten sinds de corona nog meer

‘Het heeft met de technische vooruitgang te maken’, zegt Van Erp, ‘kop jij hem maar in.’
Van Erp en Schouten (werkzaam bij Pim Mulier) zijn op 9 juni virtueel afgereisd naar Groningen om de virtuele Hanzegemeenschap met de neus op de feiten te drukken. Want overal schallen inmiddels de klaroenen over hoe goed het thuiswerken (het nieuwe werken) en online onderwijs (het nieuwe studeren) uitpakt, maar er zitten natuurlijk ook negatieve kanten aan. De cijfers zijn er nog niet, maar het zou best kunnen dat docenten en studenten nu nog meer zitten dan ze deden voordat de corona een nieuw normaal op afstand afdwong.
En we zaten al zo veel.

Dertig jaar geleden bewoog de Nederlander twee keer zo veel als dat hij nu doet

Sinds 1997, het jaar waarin we massaal op het gebruik van personal computers overstapten, zijn we plattere billen gaan kweken. Sinds 1997 zijn we erbij gaan zitten en de pads, pods en smartphones hebben het alleen maar erger gemaakt. Dertig jaar geleden bewoog de Nederlander twee keer zo veel als dat hij nu doet. En dat is niet best.
De oplossing zit hem niet in meer sporten, hoewel dat geen kwaad kan. De oplossing zit hem in het uitbreiden van het aantal kleine dagelijks activiteiten. Tweak the week noemt men dat: je leven zo inrichten dat er regelmatig kleine momenten zijn waarop je iets doet. De trap op en af is al voldoende, of een dansje met je huisgenoten, of de was opvouwen, of whatever, iets… als het maar minimaal een minuut of twee in beslag neemt.

Want gemak dient de mens…. o, nee, die gedachte moeten we juist uitbannen

Even het hart iets harder laten kloppen, het bloed door de aderen laten stromen. Of zoals het Van Erp het noemt: het lijf aan zetten. Zitten is namelijk de ruststand, het lichaam verbruikt nog steeds energie, maar lang niet zoveel als bij activiteit. Wanneer je beweegt, gaat het lichaam uit de ruststand en begint acuut meer energie te gebruiken en dat effect blijft nog even naijlen ook.
‘Als je van je stoel opstaat, gebruik je honderd van je 650 spieren. Je beweegt, je lichaam gaat aan. Voordat het daarna weer in rust is, ben je alweer een paar minuten verder.’
Makkelijk is het niet, want wie zit te werken denkt al snel: eerst dit nog even afmaken en dat ook. Gelukkig zijn er technische foefjes die je eraan kunnen herinneren dat je moet bewegen. Want gemak dient de mens. O, nee, die gedachte moeten we juist uitbannen. Gemak dient de mens niet: in ons nieuwe leven moeten we het onszelf juist een beetje moeilijker maken. Of zoals Van Erp de deelnemers aan de workshop aanraadt: Make Your Day… Harder.

Foto (fragment): Bruno Kelzer