Flexibele schil.

De zomer breekt aan en dus mogen vele collega’s zoeken naar een nieuwe baan. In mijn Facebook-tijdlijn verscheen vorige week een petitie voor het behoud van twee geliefde communicatiedocenten. Gestart door studenten die niet snappen waarom inspirerende docenten met passie voor het vak en de vaardigheden om die over te dragen moeten vertrekken. Toen ik de namen van de docenten googelde, las ik de reden op hun LinkedIn-profiel: ze werken bijna twee jaar bij de Hanze.

Twee jaar is de tijd die je in de flexibele schil zit. Flexibele schil, een graag gebruikt managementeufemisme voor het personeel dat je moeiteloos kunt laten gaan. De vaste contracten die de Hanze vroeger gul uitdeelde vormen nu een probleem. Wanneer een studie uit de gratie van middelbare scholieren raakt, blijven er te veel docenten over. Degenen met een vast contract worden dan bij een ander organisatieonderdeel ingezet. Geen wonder dat studenten dat raar vinden. Eerst krijgen ze les van een docent die voor zijn specifieke kennis is aangenomen, die ervaring binnen het werkveld heeft en vanuit pure interesse vakliteratuur bijhoudt, en het jaar erop staat een voormalig docent watdanookstudies voor de klas. Misschien dat die docent ook wel enigszins iets met het domein heeft, maar de doorslaggevende reden voor z’n aanwezigheid is het vaste contract dat hij op zak heeft.

De huidige wet werkt in de hand dat nieuwelingen weg moeten wanneer ze net op stoom komen

De wet die bepaalt dat een werkgever na twee tijdelijke contracten niet een derde mag aanbieden moet de werknemer beschermen. Zo kunnen flexwerkers sneller doorstromen naar een vaste baan staat er op de website van de Rijksoverheid. Klinkt leuk, maar wanneer elk vast contract een toekomstig probleem is, werkt de wet niet. Toen ik nog beleidsambtenaar was in Den Haag verstrekten zelfs de ministeries zelf geen vaste aanstellingen.

De huidige wet werkt in de hand dat nieuwelingen weg moeten wanneer ze net op stoom komen terwijl er geregeld mensen blijven zitten die hun gedrevenheid allang verloren zijn. De belastingdienst gaf het personeel onlangs de mogelijkheid vrijwillig te vertrekken in ruil voor een paar jaarsalarissen. Binnen twee maanden meldden zich 4200 werknemers aan. Ik ben benieuwd hoe populair zo’n regeling bij de Hanze zou zijn.

Davey Schippers is docent op het Instituut voor Communicatie, Media & IT