Fysiek aanwezig.

Daar zat ik als groene psychologiestudent: op een harde traptrede in het gangpad van een immense collegezaal. Kladblok op de knieën, samen met vierhonderdvijftig andere eerstejaars aandachtig luisteren naar het eerste college van de professor. Dit was niet bepaald brandveilig, grapte hij, zo’n overvolle zaal met hoopjes studenten voor de nooduitgangen, maar ervaring leerde dat een kwart van ons er de volgende les toch niet zou zijn. Katers, liefdesverdriet en luiheid zouden genoeg ruimte maken. Er was toch geen opkomstplicht.

De studenten die ik tegenwoordig onderwijs, moeten wel aanwezig zijn. Twee keer een les missen en ze mogen het volgend jaar nog eens proberen. De term aanwezigheid is niet nader gespecificeerd en dus kijk ik geregeld uit op studenten die in de diepten van hun beeldschermen staren. Hierin veroordeel ik niet. Ik ga er maar van uit dat die witverlichte koppies druk bezig zijn met aantekeningen maken. Als ze wel afdwalen naar verkoopfuiken van webshops of feestfoto’s van vrienden, moet ik mijn colleges maar interessanter maken.

Wanneer ik les moet geven, loop ik vol adrenaline naar het lokaal

Toch ben ik er nog steeds niet aan gewend. Wanneer ik les moet geven, loop ik vol adrenaline naar het lokaal. Ik stel mij dan zo voor dat dat is hoe muzikanten zich voelen in de catacomben van een stadion. Uren voorbereid, in de wetenschap dat snel alle ogen op jou gericht zullen zijn, zenuwachtig over je vorm. Rap daal ik vervolgens van die roes neer wanneer ik arriveer en zie dat de helft van mijn publiek al voor het optreden geestelijk is afgehaakt.

De vergelijking met muzikanten stopt daar niet. Regelmatig ga ik naar optredens waar de bezoekers om mij heen meer geïnteresseerd zijn in de waardering die hun nieuwste Instagramfoto’s opleveren dan wat die lui op het podium allemaal uitspoken. Een man checkt even snel het nieuws, een meisje WhatsAppt in tien gesprekken tegelijk, wachtend op dat ene hitje waarvoor ze zijn gekomen. Mijn hitje heet tentamenstof en die kondig ik dan ook vaak alvast aan terwijl ik nog wat ander materiaal ter ore wil brengen.

Davey Schippers is docent op het Instituut voor Communicatie, Media & IT