Gaaf: goud voor judoka Iris

Je ziet meteen: dit is geen type om ruzie mee te krijgen. Iris Iwema werd begin mei Nederlands Studentenkampioen Judo. De judoka (klasse onder 63 kilogram) zit in het tweede jaar van de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool.
‘Ik was vier jaar toen ik met een vriendje mee naar judo ging en ik ben de mat nooit meer afgegaan. Mijn trainer zei al vroeg tegen mijn ouders dat ik talent had, maar ik vond judo alleen maar heel erg leuk. Vorig jaar heb ik aan het EK en het WK voor junioren meegedaan. Vanwege een streng afvalsysteem bleef het resultaat achter. De eerste ronde stond ik tegenover een ijzersterke Japanse waar ik met één strafje van verloor. Dat is het kleinste verschil. Zij werd wereldkampoen en ik lag er in de eerste ronde uit. Ik richt me nu op de Olympische Spelen van 2020. Het wordt een heel mooi traject met veel leuke toernooien.
‘Ik woon in Dronten en ik train vijftien á zestien uur in de week. De combinatie topsport en studeren is lastig en alleen te doen als je heel goed kunt plannen, goede afspraken met je docenten maakt en kunt switchen in je rooster. Omdat er een strenge aanwezigheidsplicht is bij Toegepaste Psychologie maak ik vaak vervangende opdrachten. Ook schuif ik vakken door naar volgend jaar. Ik heb het er voor over want ik heb het heel erg naar mijn zin op de opleiding. Als ik mijn diploma heb, wil ik bij Defensie gaan werken. Niet in een camouflagepak door het bos rollen, maar militairen begeleiden en trainingen geven.’