Ga naar de inhoud

Gelukkig, Hanzedocenten zijn (nog) geen laptophaters

Marcel Brus, hoogleraar Internationaal Publiekrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zorgde vorige week voor enige ophef omdat hij helemaal klaar was met studenten die een laptop meenemen naar college. In zijn colleges is het voortaan old school aantekeningen maken met pen en papier. Moeten Hanzestudenten ook vrezen voor de toorn van laptophatende docenten?

Nynke van Dijk, woordvoerder van de Hanzehogeschool, laat in een reactie weten dat ‘docenten met hun groep keuzes maken over het gebruik van apparaten in de les’. Hiermee lijkt de Hanze een gelijksoortig beleid als de RUG te voeren: docenten bepalen zelf wat wel en niet mag in de les. Nou, dat was het dan? De docenten hebben gewonnen? Tijd om het klassieke collegeblok en een doos bic-pennen aan te schaffen?

Eigen verantwoordelijkheid
Zo’n vaart zal het niet lopen, want docenten zijn immers best wel schappelijke mensen. De reden dat Brus ervoor koos om laptops te verbieden is omdat het volgens hem tot moeilijker contact tussen de docent en studenten leidde. Daarnaast meldde hij aan het Dagblad van het Noorden dat het ‘niet leuk is als studenten continu achter een scherm zitten’.

Het zijn volwassen mensen en het is hun eigen verantwoordelijkheid en keuze

Een snelle rondgang op de Hanze leert echter dat de de meeste docenten op de Hanze niet dezelfde haat voelen voor laptops. Eti de Vries, docent elektrotechniek, laat weten dat ze het gebruik van laptops weliswaar liever niet heeft, maar ‘het niet zal verbieden’.

Jonathan Hofman, docent werktuigbouwkunde, benadrukt dat het vooral eigen verantwoordelijkheid is. ‘Wanneer studenten zelfstandig moeten werken, is er altijd wel een groepje dat het nodig vindt om een spelletje te spelen,’ vertelt hij. ‘Het zijn volwassen mensen en het is hun eigen verantwoordelijkheid en keuze. Soms zeg ik er wat van, maar ik ga er niet moeilijk over doen. Zolang ze me niet storen, is het prima.’