Gewoon Kwetsbaar: een documentaire over identiteit en kwetsbaarheid

Angst, paniekaanvallen, somberheid, verdriet, eenzaamheid, depressie of gewoon kwetsbaar? Steeds meer jongeren krijgen te maken met mentale ontregeling. Tegelijkertijd geloven we als maatschappij steeds meer in de maakbaarheid van het leven. Een cursus mindfulness, een pilletje, een bezoek aan een psycholoog, en het probleem zal verdwijnen. Maar is het wel zo simpel?

Volgen we niet teveel een draaiboek? Iemand die afwijkt van de norm hoeft immers niet automatisch een stoornis te hebben. In haar boek Mensen zijn ingewikkeld pleit psychiater Floortje Scheepers voor het omarmen van de complexiteit van mensen. ‘Het gaat nu te vaak over het stellen van een diagnose. Je hebt het of je hebt het niet, je stelt je aan of je bent ziek. We delen mensen te veel in in hokjes, terwijl iedereen uiteindelijk gewoon kwetsbaar is.’

Gewoon Kwetsbaar is een korte documentaire over identiteit, kwetsbaarheid en acceptatie. Drie studenten vertellen openlijk over hun mentale ontregeling. Hoe gaan ze ermee om? En hoe gaat de buitenwereld met hen om?

We delen mensen te veel in in hokjes, terwijl iedereen uiteindelijk gewoon kwetsbaar is

Sikko Medema, een jonge filmmaker en student aan de Hanzehogeschool, werkt al zo’n drie jaar als freelancer en maakt daarbij vooral veel commerciële content. Maar zijn hart ligt bij het maken van video’s waar mensen wat aan kunnen hebben. Iets met een hoger doel dan alleen geld verdienen, werk dat iets bijdraagt. Dus toen Deborah hem DM´de dat ze in haar scriptieonderzoek belangrijke bevindingen over mentale ontregelingen onder studenten had gedaan en deze in de vorm van video de wereld in wilde sturen was hij gelijk bereid om te helpen.

Deborah Fidder is een jonge onderzoeksjournalist en student aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze schreef een afstudeerthesis over de zoektocht naar identiteit en wat dat doet met je mentale gezondheid. Maar het alleen opschrijven was voor haar niet genoeg, want wie leest er nou een droge scriptie? Ze wilde de jongeren waar haar scriptie over ging, kunnen bereiken via hun eigen favoriete medium: video. Deborah is inhoudelijk actief geweest tijdens het hele proces, ze bedacht de vragen en interviewde de studenten en experts.

Een videomaker en een onderzoeksjournalist, was dat genoeg? Nee, ze hadden nog één iemand nodig: een editor. Dus belde Sikko de beste editor die hij kent: Antoine. Hanzehogeschool-alumnus Antoine van Stratum is al vanaf zijn dertiende bezig met video. Hij begon met het maken van korte filmpjes met zijn vrienden in de achtertuin, en vanaf zijn zestiende heeft hij een eigen videobedrijf. Antoine is ambitieus, als het aan hem ligt maakt hij over twintig jaar Hollywood films. Door zijn skills, ambitie en zijn interesse in maatschappelijke issues paste hij perfect bij dit project.

Deze documentaire is mede mogelijk gemaakt door Studentenwelzijn Fonds, USVA en Wakker bij Bakker Student Coaching.