Ga naar de inhoud

Gezocht: een goede studieplek voor Jaap

Groningse student Jaap schreeuwt het al jaren, maar het lijkt tegen dovemansoren gericht: ‘Ik wil een goede studieplek!’ Thuis ervaart hij te veel overlast om fatsoenlijk te kunnen studeren.

Als zijn huisgenoten hem niet zesendertig keer vragen of hij een biertje komt doen, zijn het wel de buren die een feestje geven. Of hij bedenkt zich dat die stinkende wasmand eigenlijk wel écht leeg moet. Als hij vervolgens de voordeur uit frustratie achter zich dichtgooit wil hij elders zijn studiegeluk beproeven, maar waar? De Openbare Bibliotheek (studieparadijs) is verdwenen, dus hij is aangewezen op het Forum (absoluut geen studieparadijs) en andere sneue, overvolle, onpraktische excuses voor studieplekken. Triest, toch? Jaap vindt het tijd dat de Hanzehogeschool haar studenten beter faciliteert en tegemoetkomt aan de noodkreet van Jaap en talloze anderen. Het liefst gisteren al.

Forum als schijnoplossing
Jaap doet een poging bij het Forum, tevergeefs. De toeristische grootmacht, geparkeerd op de Grote Markt, zit overvol. Geluk! Aan de uitgestrekte tafel op de vijfde verdieping kan hij uiteindelijk terecht. Ondanks dat het Forum gepromoot wordt als de nieuwe studiefaciliteit voor studenten, is het allesbehalve dat. Het is er overvol, erg gehorig en lijkt meer op één grote dierentuin; op elke verdieping is het aapjes kijken.

Het promoten van het Forum als vervanging voor de OB was een schijnoplossing

Het lijkt de HG geheel te zijn ontschoten dat juist de studenten die rust nodig hebben om optimaal te studeren, dat bij het Forum niet vinden. Er zijn minimale stille studieruimtes, en deze zitten al vol voordat de gemiddelde student ’s ochtends opstaat. Wellicht is het bedje-aan-het-zwembad principe een optie, maar dan in plaats van handdoeken, leggen we een boek op tafel neer. Claim! Het promoten van het Forum als vervanging voor de OB was een schijnoplossing en bevredigt de studiebehoeften van de student niet. Het aantal studieplekken in de stad is wederom schaarser geworden en de jacht is gaande. Een dierentuin indeed.

Betaalbaar kopje koffie
Pop-up studieplekken op de Grote Markt gedurende tentamenperiodes; een initiatief waar Jaap kritische kanttekeningen bij heeft. Met de uitvoering van dit initiatief wordt niet enkel het stadsgezicht verstoord, maar daarnaast rijst de vraag welke kwaliteit men kan garanderen met deze tijdelijke gebouwen. Kunnen studenten daar daadwerkelijk comfortabel studeren? Jaap betwijfelt het.

Wat gebeurt er met de gebouwen op marktdagen; studeert Jaap dan tussen de vis- en textielkramen?

Wat voor pop-up studieplekken moet hij aan denken, dezelfde containers waar het noodgebouw op Zernike Campus uit bestaat? De containers waar men in de zomer wegbrandt en in de winter gezamenlijk en in koor kan klappertanden? Wat mag het project kosten en wie mag dat gaan bekostigen? Hoeveel studenten kun je kwijt? Gaan we dan met zijn allen buiten in dixies toiletteren? Wat gebeurt er met de gebouwen op marktdagen; studeert Jaap dan tussen de vis- en textielkramen? Waar haalt Jaap een betaalbaar kopje koffie to go? Het initiatief is, net als het Forum, een schijnoplossing voor een bestaand probleem. De lasten wegen veel zwaarder dan de baten. Jaap vindt het initiatief onrealistisch en onpraktisch. Daarnaast, als hij een zee van containers wil zien, boekt hij wel een overnachting in Rotterdam.

Study-proof inrichting
Het tekort aan studieplekken wordt niet opgelost door pop-up studieplekken of nieuwbouw. Lijst STERK concludeert dat er op (korte) termijn praktische ingrepen kunnen worden gedaan: betere voorlichting en communicatie over de beschikbaarheid van alle schoolgebouwen en studieruimtes in tentamenperiodes, veiligheid op en naar Zernike Campus, verlengde openingstijden van gebouwen van zowel de RUG als HG, communicatie tussen deze twee partijen over het gezamenlijk faciliteren van de studenten in Groningen en het nuttiger inzetten van de faciliteiten die we al hebben.

Wie weet studeert Jaap binnenkort in de Oosterpoort, Minerva of MartiniPlaza

Laten we kijken naar het (effectiever) inrichten van locaties die al beschikbaar zijn. Er kan vanuit de Hanzehogeschool zelfs gekeken worden naar het huren en study-proof inrichten van leegstaande panden, zoals dat in het verleden is gebeurd. Wie weet studeert Jaap binnenkort in de Oosterpoort, Minerva of MartiniPlaza.

Een welverdiend biertje
Lijst STERK heeft gesproken met verantwoordelijken vanuit de HG aangaande studieplekken. Het zal gaan om een goede samenwerking en afstemming van de behoefte van studenten, over het beter benutten van de faciliteiten die er al zijn. Het zal gaan om heldere communicatie, zodat studenten weten waar ze aan toe zijn. Het zal gaan om samen een comfortabel en studievriendelijker klimaat creëren, zodat er in de behoeften van studenten daadwerkelijk kan worden voorzien.

Jaap denkt dat de behoeften van studenten gehoord en begrepen moeten worden

Jaap ben ik en Jaap ben jij. Jaap is 60.000 studenten hier in ons mooie Groningen. Jaap denkt dat de behoeften van studenten gehoord en begrepen moeten worden en hij denkt dat praktische ingrepen op korte termijn hieraan kan bijdragen. Laten we het niet moeilijker maken dan het al is. Communicatie, transparantie, veiligheid en de juiste faciliteiten, met de juiste inrichting. Jaap vindt dat best wel HBO-denkniveau. Jaap gaat nu een welverdiend biertje bestellen op het terras van de Drie Gezusters. Moi.

Linda Kies, fractievoorzitter Lijst Sterk en derdejaarsstudente Social Work aan de Hanzehogeschool