Graffiti in Groningen, tip: doe de gratis audiotour

Graffiti in Groningen is overal. Maar wie ziet het nu echt? Met de audiotour ontdek je het mooiste spuitwerk van Groningen. Els de Grefte geniet.

De tofste graffitikunstwerken van Groningen kun je eenvoudig vinden met een audiotour die het Groninger Museum, Noordstaat en SPOT in elkaar zetten. Je kunt kiezen tussen wandelen en fietsen. De wandelroute, langs negen werken, is zo’n vijf kilometer. Daar doe je waarschijnlijk een uurtje over. De fietsroute legt elf keer aan tijdens een tocht van ruim zestien kilometer, goed voor anderhalf uur kunstzinnig vermaak.

Bij ieder kunstwerk een passend nummer

Je kunt de route zelf afleggen, wanneer je maar wilt. Het is een audiotour, dus een stem geeft je informatie over de kunstwerken wanneer je er bent. Het is ook een muzikale route, bij ieder kunstwerk zit een passend nummer in de tour. De muziek is uitgekozen door niemand minder dan Thijs de Vlieger (Noisia) en Frank Post (Posij), grote namen uit de drum-’n-basswereld en de Groninger muziekscene.

Graffiti in Groningen

Dit klinkt natuurlijk allemaal te gek, maar is de tour ook echt leuk om te doen in je vrije tijd? Een vriendin en ik testen de wandeltocht op een zonnige middag.

We beginnen vol goede moed: wandelschoenen aan, oortjes mee. De route volg je op je telefoon, bij ieder kunstwerk kun je zelf de uitleg starten. Meteen aan het begin van de tour gaat het mis. We hebben moeite om het eerste kunstwerk te vinden. Tip: ga op het adres af en niet op de nummertjes op de kaart.

De muzieksuggestie is leuk, maar het was nog leuker geweest als was uitgelegd waarom

Bij dit kunstwerk raadt de digitale tourgids Rustug van Opgezwolle aan. De muzieksuggestie is leuk, maar het was nog leuker geweest als was uitgelegd waarom juist dit nummer bij dit werk past. Het is ook jammer dat je aan het einde van de uitleg maar een paar seconden muziek hoort. Wil je het volledige nummer luisteren terwijl je nog even naar de kunst staart? Dan moet je zelf naar Spotify. Dat kost dan wel weer wat MB’s, en als je net zo’n skere student met een goedkoop telefoonabonnement als ik bent, laat je die muziek dan misschien wel zitten. De tour zelf is niet van tevoren te downloaden en kost dus ook al wat internet. Hou daar rekening mee voordat je op pad gaat!

Graffiti in Groningen

Vanaf dan gaat de route wat makkelijker. De volgende nummers staan allemaal keurig op de juiste plek en we weten de werken meteen te vinden. Bij ieder graffitipiece zit een stukje audio met uitleg over het kunstwerk en de kunstenaar. De tekst is ingesproken door Aileen Middel (alias graffitiartiest Mick la Rock) en rapper Rayvano Sabajo. Die uitleg is niet al te lang en vertelt precies wat je wilt weten. De namen van de kunstenaars vliegen je om de oren, ik weet direct dat ik niet alles zal onthouden. Maar dat hoeft ook niet, vooral de achtergrondverhalen bij de kunstwerken zijn interessant.

Pas als je er even de tijd voor neemt, zie je hoe vet het allemaal is

Even later gaat de tour door naar de Papengang. Ik herken de naam, maar het kwartje valt niet meteen. Pas als ik het steegje inloop besef ik dat hier de Warhol zit, hier kom ik weleens als het erg laat is. Op die momenten ben ik niet op m’n scherpst, dus het is geen wonder dat ik het kunstwerk op de muur hier nog nooit aandachtig in me heb opgenomen. Toch blijkt het de moeite waard om hier even goed de tijd voor te nemen. Dat blijkt voor meer plekken in de tour te gelden: je komt er best vaak langs, maar je hebt er niet echt oog voor. Pas als je er even de tijd voor neemt, zie je hoe vet het allemaal is. Je hoeft helemaal niet naar een museum te gaan om toffe dingen te zien, de stad zit er vol mee!

Graffiti in Groningen

Het hoogtepunt van de tour vonden mijn vriendin en ik het tunneltje naast Simplon. Hier is zoveel moois te zien, er is zelfs een mozaïek gemaakt. Dit is ook een tip voor de influencers onder ons: je kunt hier prachtige foto’s maken.

De tour is uiteindelijk zeker een aanrader, ook leuk voor als je ouders op bezoek komen

De laatste twee stops maakten de minste indruk. De laatste stop is zelfs niet eens graffiti (het is street art, ook leuk). Als je haast hebt, zou ik deze twee overslaan. Uiteindelijk deden we twee uur over de tour, (maar wij namen dan ook lekker de tijd en stopten ook nog voor een ijskoffie).
De tour is uiteindelijk zeker een aanrader. Ook leuk voor als je ouders op bezoek komen, of wanneer je  iemand op een originele manier de stad wilt laten zien… of als eerste date! En het is ook nog eens lekker budgetproof, want het kost helemaal niks.

Graffiti in Groningen