Ga naar de inhoud

Grapefruit en koffie

Daar sta ik dan met een zakje ballen in mijn handen. Niet het soort ballen dat de mannelijke sekse tussen de benen heeft hangen. Hier zijn er namelijk vier en als een man zulke grote had, zou-ie nauwelijks kunnen lopen. Vier veel te dure en ontzettend smerige grapefruits. Dat zit er in het zakje, of eigenlijk netje. Toch sta ik op het punt ze af te rekenen.

En steeds weer komt er dat moment dat ik ervoor val en het weer probeer, grapefruit

Nog steeds heb ik nachtmerries van mijn pogingen om te genieten van grapefruits. Menig hip gezondheidsblad vertelt maar al te graag hoe gezond deze vrucht is. Ze spoelen mijn hersens: grapefruit is gezond eten, grapefruit eten is gezond is grapefruit eten, gezond eten is grapefruit eten, eet grapefruit. En steeds weer komt er dat moment dat ik ervoor val en het weer een keer probeer, grapefruit. De Nederlandse naam is trouwens pompelmoes, maar daar wordt de smaak niet anders van.
Het is al zo vaak gebeurd en het zal weer gebeuren. Met veel moeite zal ik de dikke vrucht van zijn jasje ontdoen en een partje naar mijn mond bewegen. Ik zal een glimlach op m’n gezicht toveren en mezelf vertellen dat het best wel lekker is. Maar datzelfde gezicht zal even later in een grimas veranderen, de bittere sappen zullen m’n mond samentrekken. Het gezicht zal zeggen: dit is niet te eten.

Ik wíl geloven dat ik me extreem wakker voel als ik een grapefruit eet bij m’n senseo

‘Dat wordt dan drie euro, alsjeblieft.’
Ik geef de kassier wat van het zuurverdiende geld dat DUO net op mijn rekening heeft gestort. Geldverspilling? Zeker niet. Sterker nog, ik doe deze uitgave eigenlijk voor mijn studie. Een paar dagen geleden las ik op internet dat cafeïne beter z’n best doet als je je koffietje combineert met een grapefruit. Meer cafeïne betekent wakkerder zijn en net wat wakkerder zijn betekent net wat meer motivatie hebben om te studeren voor mijn tentamens.
Ik zou graag willen geloven in het placebo-effect. En dat je niet alles moet geloven wat op internet staat, weet bijna iedereen wel. Maar in dit geval wil ik gewoon graag geloven. Ik wil geloven dat ik me extreem wakker voel als ik een grapefruit eet bij mijn veel te slappe senseo. Ik wil geloven dat ik daarna fris naar de bieb zal fietsen. Ik wil geloven dat ik een hele dag keihard zal leren. Ik wil geloven dat grapefruit me niet de gezichtsuitdrukking geeft van iemand met constipatie op de wc.
Thuis gooi ik de grapefruits in een la en open m’n laptop. Het lot wil dat ik mijn Netflix-account nog heb openstaan. Stranger Things seizoen 2 nu online.
Ik ben klaarwakker. Het grapefruitwonder test ik morgen wel uit.