Ga naar de inhoud

Groningen betaalt stagiairs het minst

dagvandestagiarEén op de vijf studenten in Nederland krijgt geen stagevergoeding. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse Nationale Stagemonitor 2014 van StudentenBureau en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gemiddeld is het loon van stagiairs in het afgelopen jaar ook minder geworden. Hoeveel een stagiair betaalt krijgt, is ook erg afhankelijk van waar in Nederland hij of zij werkt.
Uit het onderzoek blijkt verder dat stagiairs wel met grote inzet werken. Ruim de helft scoort hoog op bevlogenheid, terwijl dat voor de gewone werknemer een kwart is. ‘Stage lopen is vaak verplicht voor een studie. Daardoor hebben werkgevers een pressiemiddel in handen. Een stagiair is dan wel geen vaste medewerker, maar draagt wel bij voor een onderneming. Geen stagevergoeding uitkeren is dan echt zeer kwalijk, deze negatieve trend moet gekeerd worden.’ Dat zegt Laurens Simonse, van StudentenBureau. Voor het onderzoek zijn bijna 2000 studenten ondervraagd en bijna 200 bedrijven. Van de 2000 studenten die zijn ondervraagd was 74 procent hbo’er, 4 procent mbo’er en 22 procent uit wo afkomstig.

Vergoeding in zorg schrikbarend
Maandvergoedingen zijn erg afhankelijk van de verschillende branches. Wie een stageplek in de zorg heeft, krijgt daarvoor gemiddeld €129,- en dat is ook nog eens €47,- lager dan vorig jaar. Stagiairs in de ICT krijgen met €343,- het meeste. En dat is een stijging van een paar euro ten opzichte van 2013. ‘Een vergoeding van €129,- is schrikbarend laag. Zulke bedragen staan niet in lijn met de inzet van de studenten en al helemaal niet met hoe we hun werk moeten waarderen’, aldus Simonse. Vergoedingen verschillen ook sterk per regio. In de provincie Noord-Holland ligt de gemiddelde stagevergoeding met €290,- het hoogst. In Groningen levert een stage met €191,- gemiddeld het minst op, op een bedenkelijke tweede plaats staat Drenthe met €218,- en Friesland eindigt met €220,- op de derde plaats van onder. Jongens verdienen gemiddeld € 315,- per maand en meisjes € 80,- minder. Dit verschil heeft primair met de branche te maken en niet met de sekse.

Werknemers van de toekomst
De stagiair van vandaag is de werknemer van morgen.  ‘Stageverleners moeten inzien dat ze zich daarom anders moeten opstellen ten opzichte van hun stagiairs’, zegt Jessica van Wingerden, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit. ‘Naarmate stagiairs meer en kwalitatief betere begeleiding krijgen, scoren ze op alle vlakken beter. Begeleiding van één uur per week is al voldoende om het verschil te maken in de stagebeleving.’

Vandaag, dinsdag 20 mei, is de Dag van de Stagiair. Info op: www.dagvandestagiair.nl.