Ga naar de inhoud
eierbal

De Grote Groninger Eierballentest 2023, en de winnaar is…

De Grote Groninger Eierballentest 2023. Meestersnackers Roos en Barend proefden de ballen van de beste ballenbakkers van Groningen.

Het is alweer drie jaar geleden dat studenten voor HanzeMag een officiële Grote Groninger Eierballentest deden. Drie jaar! Hoog tijd voor een update. Hoe staat dé eierballenstad van Nederland er inmiddels voor? We overzien het slagveld: er zijn heel wat nieuwe frietkrotten bijgekomen, maar andere eierbalpaleizen hebben de economisch zware tijden jammer genoeg niet overleefd (denk aan oud-winnaar De Paardeschuur).

Waarom testen Barend en ik dit cultureel erfgoed? Omdat wij met de frituurpan zijn opgegroeid. Elke zondag maccie pakken en een paar keer per week zelf frituren: wij zijn geboren en getogen met de garnalenkroket, het nierbroodje én de AAIERBAL. Gezond is het niet, lekker is het wel. We testen de ballen op smaak, uiterlijk en knaken.

Vijf zorgvuldig geselecteerde kanshebbers op de lange longlist

Dit jaar gaan we langs vijf snackbars in de stad Groningen. De winnaar van de vorige test mag daarbij niet ontbreken. In de buurt van Big Snack Hoek heeft menig student ooit een nachtelijk braakje gelegd. Daarom melden wij ons daar voor de verandering om vijf uur in de middag, zodat we het bruine goud eens objectief kunnen proeven. Ook brengen we een bezoekje aan familiebedrijf De Koning, de snackbar die vele prijzen in de wacht sleepte met een eierbal die wordt gemaakt naar een uiterst geheim familierecept. Daarna gaan we op fietse langs de Frietwinkel in de Folkingestraat die van hun restantvet biobrandstof laat maken. Dan hebben we nog Cafetaria Kerklaan, bekend van hun zelfgemaakte, eigengemaakte, huisgemaakte eierballen. En Friet van Piet in de Oosterpoortbuurt kunnen we natuurlijk ook niet overslaan, want: zeer goede reviews.

Friet van Piet ****

Naast friet heeft Friet van Piet ook eierballen, vega-eierballen en pittige eierballen. Wij bestellen een gewone (€ 2,95) en die is meteen goed. De ragout is heerlijk smeuïg en zacht. Je proeft een lichte kerriesmaak en het jasje is superkrokant en stevig. Het ei is wat koud, dat is het enige minpuntje dat we kunnen bedenken. Groot is hij wel.
Friet van Piet maakt de eierballen niet zelf. Wel zit er een leuk verhaal achter: de allereerste baas, ene Piet, had een vriend die de eierballen draaide. Die heeft van die hobby een bedrijf gemaakt. En daar haalt de huidige Friet van Piet nu nog steeds z’n eierballen vandaan.
Van ons krijgt de eierbal van deze toko aan de Meeuwerderweg vier fonkelende sterren. Leuk gratis feitje: in 2015 frituurden Groninger studenten hier de grootste eierbal in de geschiedenis: in doorsnee 44 centimeter aan goddelijkheid!

snack
Kijk hem daar nou eens liggen. Zo mooi serveert Friet van Piet zijn eierballen.
Frietwinkel **

Frietwinkel. De naam zegt het al: van de friet moeten ze het hebben. De eierbal valt helaas tegen en is ook noge eens de duurste van deze test (€ 3,20). Daar houden studenten niet van. Het ei is koud (maar wel vers), het jasje medium krokant. De ragout is te dik waardoor het spul aan je gehemelte blijft plakken. Twee sterren voor de Frietwinkel in de Folkingestraat.

grote groninger eierballentest
Oei, de bal van de Frietwinkel ligt er vandaag niet zo heel goed bij.
Big Snack Hoek ***

Ook in de binnenstad te vinden, aan de Grote Markt, is Big Snack Hoek, in de volksmond ook wel De Hoek genoemd. Er zitten wel acht ballen (van € 3,-) in de muur, dus voor de echte beleving gaan we daar voor. En dat proef je! De eerste muurbal zakt bijna in elkaar. Hij is niet krokant. Het zou goed kunnen dat deze bal al een tijdje in die muur aan het bivakkeren is. Het eitje is namelijk wél lekker warm, en dat zie je niet vaak. De ragout is zeer kruidig met een licht pittige smaak. Daar kan menig ballenbakker nog wat van leren. Het enige minpunt: ‘Hij is een beetje klein…’, steunt Barend, ‘misschien gemaakt van een kuikenei?’

frituur
Aan de kleine kant, maar wel lekker warm, dat muurballetje van snackbar Hoek.
De Koning *****

Onze mond valt meteen open als we de prijzen zien. ‘Twee euro twintig voor een eierbal!! Dat zie je nergens meer.’ Maar aan de Bedumerweg wel. Bij familiebedrijf De Koning hangt de HanzeMAG Grote Eierballentest 2017-award aan de muur. Pal naast het promomateriaal voor de loempidel (een kruising tussen een frikandel en een loempia). Barend: ‘Vreemd, ik herken in deze lekkernij juist een froempia.’

Onze mond valt voor de tweede keer open: ‘Hmmmmm, lekker!’ De bal van De Koning heeft alles wat een bal moet hebben: een uiterst krokante jas, kruidige zoute ragout, lekker vers eitje, stevigheid, goede structuur en de ragout blijft aan het korstje zitten. Frituurperfectie noemen we dat. De hoogste score voor De Koning! O, zoek je nog iets voor na je studie? Een culinair avontuur, misschien? Voor 150.000 piek kun je de hele snackbar kopen en dan doet De Koning er het familie-eierbalrecept er nog gratis bij ook.

eierbal
Man, man, man. Wat een heerlijke bal is dát. Lang Leve De Koning!
Cafetaria Kerklaan ****

Op naam de laatste toko: Cafetaria Kerklaan aan de… ja, Kerklaan. De lieve mevrouw achter de balie maakt de eierballen zelf. Als ze ziek is? ‘Dan moeten ze maar naar de muur’, zegt ze met een mengeling van troost en onverbiddelijkheid in haar stem.
Als enige doet Kerklaan zichtbaar groene kruiden in de eierbal (prijs: € 2,80). Dat geeft de ragout een feestelijke kleur en een heerlijke smaak. De structuur van de ragout is ook goed, niet te dik. De ragout blijft ook goed tegen het jasje zitten. Het ei is niet warm, máár ook niet koud. Precies ertussenin. De nasmaak is fantastisch. We kijken in bewondering naar de lieve mevrouw achter deze bal. Vier hele mooie dikke sterren.

eierballentest
Een lust voor het oog en een lust voor de maag. De bal van de lieve mevrouw van Kerklaan.

Waarom geen vijf? Het kan zijn dat dit ligt aan het feit dat dit de vijfde eierbal op rij is. Vijf ballen achter elkaar eten, dat raad ik niemand aan. Je wordt misselijk en krijgt een hekel aan eieren. En dat kan helemaal niet, want dit testteam is gek op eieren. Maar de komende weken geen eieren voor Barend en mij. Ook geen kroket, trouwens.

Nou, roffel-roffel-roffel, tatatatatarataaaa! De winnaar is…

Van harte gefeliciteerd, De Koning. Op jullie hoofd plaatsen wij de welverdiende eierballenkroon!!! De koning der eierballen. Lang Leve De Koning. Hoera, hoera, hoera. Royaliscious.

Tekst: Roos Tuinenburg
Foto (header): Jasper Bolderdijk

Overige foto’s: testteam Roos & Barend