Ga naar de inhoud

Grote Groninger Terrassentest

De dagen lengen, het zonnetje laat zich zien, dus de hele Groningse horeca heeft de terrasstoelen en –tafels weer buiten gezet. Maar waar kun je het beste van het mooie weer genieten? De bekende plekken slaan we even over. Floor Meijs neemt je mee naar de mooiste terrasjes die Groningen te bieden heeft.

April is alweer over de helft en zo nu en dan doet zich een dag voor waarop rokjes, T-shirts en zonnebrillen het straatbeeld bepalen. Als het een keertje zulk mooi weer is, kun je echt niet binnen blijven zitten, ook al moet je studeren. Lunchen op een terrasje kan altijd, of na een zware studiedag een welverdiend biertje drinken. Ik ging op pad en besloot de Grote Markt en de Poelestraat even te laten voor wat ze zijn. Zeven verschillende terrasjes, de één middenin de stad, de ander onder de bomen van het Noorderplantsoen, en weer een ander op het dak van een container. Vanaf nu weet ik op welk terras de koffie lekker smaakt, waar ik urenlang kan borrelen met vrienden, en, niet onbelangrijk, waar je het langst kunt genieten van de zon.

++  Perfect!
+     Goed
+/- Voldoende
–      Niet echt
– –   Echt niet

Sigaar 2

De Sigaar
Hoge der A 2

Ik begin mijn tocht met een terras dat zich op misschien wel het mooiste plekje van heel Groningen bevindt: café De Sigaar aan de Hoge der A. Er is geen tafeltje vrij aan het water, dus ga ik aan de andere kant van de weg zitten, tegen het café aan. Het is mooi weer, maar nog een beetje fris en dus wikkel ik me in een van de warme fleecedekentjes. De bediening is kordaat en vriendelijk, en al gauw zit ik te genieten van een heerlijke 100 procent fairtrade cappuccino. Eentje met pit, die niet alleen naar opgeklopte melk smaakt. Ja, goede koffie kennen ze hier wel. De Sigaar zit dan ook al drie jaar lang onder één dak met espressobar Miss Blanche. Maar ook voor bier, wijn en borrelhappen kun je prima bij het cafeetje aan de A-brug terecht. Vooral de kaasplank met drie kazen, krentenbrood en portstroop is een aanrader! Het café is leuk voor een groot publiek: om me heen zitten studenten, stadjers en ook een paar toeristen. Allemaal genieten ze van de zon, die op deze plek volop schijnt. Ook ik heb het nu wat warmer en doe mijn fleecedekentje af. Zonnen maar!

Zonnig ++
Bediening ++
Rustig koffie drinken +
Gezellig borrelen +

Flinders 1

Flinders
Kruissingel 1

Middenin het Noorderplantsoen ligt, om het rondvormige café, het terras van Flinders. Groene en oranje stoelen, afgewisseld met houten tafels en banken zorgen voor een kleurig sfeertje. Je kunt er te midden van de natuur even ontspannen terwijl je fietsers, hardlopers en skateboards voorbij ziet komen. Een plek met een goede balans tussen rust en bedrijvigheid. Ik neem plaats aan een houten tafel en sla een krant open. Het terras is goed bemand met vrolijke bediening die de gasten snel helpt. Een kop muntthee en een stuk chocoladetaart staan dan ook binnen tien minuten voor m’n neus. De taart is goddelijk, maar heel machtig, dus beter om met iemand te delen de volgende keer. Flinders is van alle markten thuis, zoals de uitgebreide kaart ook laat zien: ontbijt, lunch, borrelhappen en diner, voor volwassenen én kinderen. Ik merk nu op dat er meerdere kinderwagens om me heen op het terras staan, en er een paar kleuters ronddartelen. Om echt goed door te drinken zou ik hier dus niet gaan zitten, maar het redelijk zonnige terras is perfect voor een theetje of lunch met een glaasje wijn. Leuk weetje voor designliefhebbers: de meubels in het café zijn te koop.

Zonnig +
Bediening +
Rustig koffie drinken ++
Gezellig borrelen +/-

Toeter 1

De Toeter
Turfsingel 6

Whisky- en speciaalbiercafé De Toeter heeft, naast een bruin, gezellig interieur een terras van goed formaat. Op een houten steiger staan tafels, stoelen, loungebanken en parasols. Samen met een stel vrienden vraag ik aan een jongen van de bediening of we één van de banken op de grasstrook voor de gracht mogen zetten. Geen probleem, maar of we wel even de petitie willen tekenen? De jongen vertelt dat De Toeter bezig is met het bouwen van een extra stuk terras op een woonboot. De gemeente heeft de plannen goedgekeurd, maar buurtbewoners liggen nog dwars. Wij tekenen direct: een terras op een boot, hoe vet is dat!? De bediening werkt hier keihard om het massale terras te voorzien van dranken en spijzen. Wij nemen een speciaalbiertje en kaasstengels uit de frituur, heerlijk! Het terras is het grootste in deze test, en ook het drukste, mede door het lawaai van de straat die tussen de kroeg en het terras in ligt. Wil je liever wat meer privacy? Dan kun je hier een bootje huren en lekker op de grachten dobberen. En binnenkort komt daar hopelijk de woonboot met terras bij, ik ben benieuwd…

Zonnig +
Bediening +
Rustig koffie drinken – –
Gezellig borrelen +

Theeschenkerij 2-2

Theeschenkerij Prinsentuin
Turfsingel 43

Aan de Turfsingel, achter een hoge muur, ligt de eeuwenoude Prinsentuin verscholen. Van april tot oktober kun je, mits het terrasweer is, bij de Theeschenkerij terecht voor een goed glas wijn, een biertje van de tap of natuurlijk een kopje biologische thee. Van Lemongrass Green tot Indian Chai, de theeschenkerij heeft het allemaal. Maar wat biedt deze plek je meer dan thee? Rust. Het is een verademing om na de drukte van De Toeter middenin de natuur te vertoeven, daar waar de wind door de bomen ruist en de merels vrolijk zingen. Het is een intiem plekje, met zo’n tien tafels die kriskras over het gras staan opgesteld, deels in de zon, deels in de schaduw door alle begroeiing. De bediening bestaat uit een wat oudere man en vrouw, die op hun gemakje de gasten van drank en eten voorzien. We moeten even op ons bier wachten, maar daar hebben we geen moeite mee. In zo’n serene tuin moet je je niet willen haasten. Het publiek valt me alles mee. Ik had een tuin vol bejaarden verwacht, maar er zitten ook jonge mensen het weekend te vieren met een flesje wijn. Als ik samen met een vriendin de tuin verlaat, ben ik helemaal zen en een tikkeltje aangeschoten. Hier komen we zeker terug!

Zonnig +/-
Bediening +
Rustig koffie drinken ++
Gezellig borrelen +

Minnaar 1

De Minnaar
Kleine Rozenstraat 64

Dagelijks, vanaf 16.00 uur, wanneer het zonnetje perfect de tafels verwarmt, opent het terras van De Minnaar. Bijzonder aan het café is dat het een écht bruin buurtcafé is, maar dat er genoeg studenten en ander volk aanschuiven. Houten stoelen en kerkbankjes staan parmantig voor het kroegje. De Kleine Rozenstraat staat vol met bomen, is knus en lekker rustig: hier zul je geen last hebben van gierende auto’s. Slechts af en toe een fietser op z’n gemakkie. Ik moet zelf naar binnen om twee biertjes te bestellen, en raak meteen in een leuk gesprek met de barman. De bediening lijkt hier altijd in opperbest humeur te zijn. De kaart is simpel: enkele (speciaal)bieren, wijn en wat borrelhappen, that’s it. Ik ga voor twee koude Koninkjes van de tap, die goed smaken in de gouden zon. Wanneer ik het café weer binnenstap om een leuk bordspel uit te zoeken, valt mijn oog op een ingelijste column van Ronald Giphart. Hij heeft een lofzang op De Minnaar geschreven, en daar zijn ze hier trots op! Ik kan me wel vinden in Gipharts woorden en bestel nog een keertje bij. Als de schemering toeslaat is De Minnaar voor mij op zijn best. Het terras heeft nu een bijna sprookjesachtig uiterlijk door de sfeervolle lichtjes.

Zonnig +
Bediening +
Rustig koffie drinken – –
Gezellig borrelen ++

Gasfornuis 2

Het Gasfornuis
Kolendrift 11/1

Net buiten de grachten, in het Ebbingekwartier staat Het Gasfornuis: vier opgestapelde containers die een cafeetje vormen. Genoeg keuze hier om in de zon te chillen: tegen het pand aan op één van de houten banken, in een ligstoel of zitzak op het uitgestrekte grasveld, of bovenop het dakterras met prachtig uitzicht. The sky is the limit, ook voor de activiteiten die Het Gasfornuis organiseert. Je kunt er koffiedrinken, borrelen, lunchen, kookcursussen doen, vergaderen en muzikaal talent bewonderen. En bier drinken, natuurlijk, zoals mijn vrienden en ik op deze zonnige dag doen. Het opvallende gebouwtje is volledig recyclebaar. ‘De vloer komt bijvoorbeeld uit een oud fabriekspand en de terrasbanken zijn gemaakt van aardappelkistjes’, verklapt barman Koen, die de korte historie van het pand uit de doeken doet. ‘Het Ebbingekwartier was een paar jaar geleden geen fijne plek om te komen, en daar wilden de initiatiefnemers van Het Gasfornuis iets aan veranderen.’ Vanaf vorig jaar begon het terrein voor het eerst echt te leven, toen veel mensen kwamen barbecueën en chillen. Wil je liever wat actiefs doen, dan kun je achter de bar vragen om een voetbal of frisbee. Pas wel op voor hondenpoep!

Zonnig ++
Bediening +
Rustig koffie drinken +
Gezellig borrelen +

foto: Malva Rodriguez

De Pintelier
Kleine Kromme Elleboog 9

Met tien verschillende soorten bier op de tap en meer dan zeventig bieren op de fles is het terras van De Pintelier de uitgelezen plek om een bijzonder biertje te drinken. Samen met een groep vrienden bestel ik een frisse Franziskaner Weissbier. De beschutte plek, die de Pint deelt met de Uurwerker, geeft het terras z’n charme, maar het zorgt ook voor iets te veel schaduw nu in de lente. Gelukkig zijn er heaters! In de zomer is het heerlijk om op deze koele plek de zon te ontvluchten. Het sfeertje is goed, veel studenten en ook af en toe wat docenten, vanwege de ligging naast de universiteit. De bediening is professioneel en ziet er ook zo uit: zwarte overhemden en gele strikjes! Minpuntje is dat je niet apart af kunt rekenen wanneer je met een groep zit. De Pint is uitermate geschikt om urenlang te blijven borrelen. Borrelhappen genoeg, maar als je echt honger krijgt, kun je bij de overburen een pizzaatje scoren. Daarna wel weer snel terug naar de Pint, want het bruine biercafé heeft dan geen pizza’s, maar des te meer gezelligheid en sfeer.

Zonnig –
Bediening +
Rustig koffie drinken –
Gezellig borrelen ++