Ga naar de inhoud

Grote HanzeMag Kantinetest 2019

In juli won Eurest weer de aanbesteding van de catering op de Hanzehogeschool. Nieuw is dat de cateraar aan een aantal doelstellingen moet voldoen die de Hanzehogeschool belangrijk vindt. Zo moet er ruimte zijn voor lokaal ondernemerschap en zijn duurzaamheid, gezondheid, prijs en klanttevredenheid issues. Tijd voor een test!

kantine pcc_44A5147 (637x900)

Prins Claus Conservatorium
Bij het Prins Claus Conservatorium (PCC) vallen we met onze neus in de boter. Het is projectweek en zeventig eerstejaars bestormen tegelijk de kantine. Kantinemedewerker Jelly laat zich het kaas niet van haar brood eten en glimlacht: ‘Het is hier één grote familie, iedereen wacht geduldig op elkaar.’ In het PCC schuift communicatiemedewerker Anne-Wil Meulman aan. We bestellen een luxe broodje brie (€ 2,50), een punt pizza met kaas en ui (€ 1,99), een courgette-komkommersoepje (€ 0,90) en een runderbouillon (€ 0,90). Anne-Wil vertelt dat er 43 verschillende nationaliteiten op het PCC rondlopen. ‘Buitenlandse studenten eten de hele dag door en vinden het heel bijzonder dat wij zoveel brood eten. Daarom is er ook altijd een warme hap te krijgen. ’

De sfeer in de PCC-kantine is gemoedelijk. Alsof iedereen elkaar kent.

De pizza gaat er goed in. Jelly bakt de pizza’s à-la-minute af in haar mini-steenoventje. Ze worden als simpele Margherita’s afgeleverd en gepimpt met lekkere dingen en kruiden. ‘Twee met vlees en twee vega.’ Het luxe broodje is vandaag een foccacia met zaden en pitjes, goed belegd met brie en een garnituur van sla, tomaat en ei. Gewoon een prima broodje!
Over de courgette-komkommersoep zijn we minder te spreken. We vinden de lichtgebonden soep waterig en er drijven flinke brokken courgette in. De runderbouillon met groenten en vermicelli smaakt zoals ie moet smaken: lekker hartig!
Het assortiment in het PCC is basis-Eurest, maar met liefde bereid en dat proef je. De sfeer in de PCC-kantine is gemoedelijk. Alsof iedereen elkaar kent. Of zoals Jelly zegt: één grote familie. Twee studenten spelen een potje schaak. Er wordt gelachen, gekletst en gechild tot iedereen zich uit de voeten maakt naar de Andrea Elkenbrachtzaal. Het is tenslotte projectweek.

IMG_3461LR

Wadapartja Campus
Wadapartja is de lokale vreemde eend op de campus en het zusje van de gelijknamige tent op het Zuiderdiep. Met tafeldame Marie Smeding (projectleider van hans, het nieuwe cultuur & debatcentrum van de Hanzehogeschool) plof ik neer op één van de oude houten schoolbanken. Het interieur is gezellig. Retrohipster met groene planten en oog voor het schoolse. In het huiskamerhoekje hangt een schalks kijkende Einstein boven de bank. In de andere hoek huist een minibiebje met voor-ieder-wat-wils. Van Vijftig Tinten Grijs tot Hedendaagse Bouwkunst.

Manager Sjoerd vertelt dat zowel de kip als de eieren het twee-sterren-beter-leven-keurmerk van de Dierenbescherming hebben

Het menu staat op een old-school schoolbord. Er is keuze uit vier broodjes, waarvan één vega. We bestellen een Kim Mien–Jong (€ 7,50) omdat die het spannendst klinkt en de vleesloze Ik Lust Je Rauw (€ 5,50). We drinken ijsthee (€ 2,75) en limonade (€ 2,75), huisgemaakt en niet te zoet!
Ik Lust Je Rauw is een sandwich van een oud tarweras, gebakken door de Groningse bakker Luuk. De sandwich is belegd met avocado, advocadohummus, courgette, wortel, sesam en een chippie. Kim Mien-Jong ziet er watertandend lekker uit. Het sesambolletje, ook van bakker Luuk, is belegd met huisgemaakte pastrami van Gronings weiderund en kimchi, rode ui, sesam en bbq-saus. Kimchi is een friszuur Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Manager Sjoerd vertelt dat zowel de kip als de eieren het twee-sterren-beter-leven-keurmerk van de Dierenbescherming hebben. Het spek en de ham komen van Porc d’or, het label voor de ambachtelijke slager die zich onderscheidt met blije, duurzame varkens. Omdat we nog ruimte hebben voor een toetje, besluiten we met een homemade wortel-gember-appeltaart (€ 4,00) en cappuccino met een romige schuimlaag van havermelk (€ 2,75). De worteltaart is lekker kruidig en heeft een fris-zoete topping van witte chocola en yoghurt. De verrassend romige schuimlaag op de cappuccino is niet alleen lekker voor veganisten.

kantine wiebenga_44A5083 (569x900)

Wiebenga
In het Wiebenga schuift oud-collega en lekkerbek Rina Tienstra aan. Deze locatie is het thuishonk van  de Academies voor Gezondheidsstudies en Verpleegkunde. De oude Nijverheidsschool uit 1922 is net grondig verbouwd en wat opvalt is de akoestiek. De kantine zit bomvol, maar toch is het er niet lawaaiig.
We laten de gefrituurde snacks (vijf verschillende waaronder een groentekroket) links liggen en slaan vandaag ook de soep over. Rina houdt haar koolhydraten in de peiling en kiest voor een salade (€ 2,50), ik neem een bowl noedels (€ 3,75) die vers worden gewokt door Johan. De Eurestmedewerker vertelt dat streetfood een pilot in het assortiment is. Op woensdag in het Wiebenga en op maandag, dinsdag en donderdag in de Van DoorenVeste. De noedels, sugarsnaps, rode ui, garnalen, currypasta en koriander gaan in een kartonnen bowl. Ik krijg er stokjes bij.

In plaats van een toetje nemen we koffie, al zien de smoothies er verleidelijk uit

De keus aan salades is ruim, vindt Rina. En allemaal vegetarisch. Rina smult van pittige geroosterde pompoen, gekookt ei, kikkererwten, flageolets (een vergeten neefje van de sperzieboon), rode bietjes met appel en stukjes omelet. ‘Alles lekker vers en knapperig.’ Mijn Thaise noedels zijn ook lekker, al hadden ze van mij wat pittiger gemogen. Het is erg druk rond lunchtijd en het is jammer dat er maar één kassa open is zodat de noedels aardig zijn afgekoeld als we een tafeltje vinden.
In plaats van een toetje nemen we koffie, al zien de smoothies er verleidelijk uit. Er staat een super-de-luxe koffieapparaat in de kantine, met heel veel keus: klassiekers, verleidingen en lekker koud. Rina neemt een latte salted caramel (€ 1,70) en ik een latte macchiato met een extra shot espresso (€ 2,10). De latte salted caramel is mierzoet, maar wel erg lekker en de latte macchiato met het extra shotje espresso is lekker sterk met een dikke romige schuimlaag.

kantine dooren_44A5142 (600x900)

Van DoorenVeste
Het zijn Warme Winter Weken in de kantine van de Van DoorenVeste. Dat betekent winterkost op het menu: bal gehakt (€ 2,00), broodje Unox (€ 3,35) en warme chocolade (€ 1,00) met slagroom (€ 1,50). De schaatsen zijn uit het vet en sieren de koek-en-zopie-bakfiets waar witte pistoletjes wachten op een halve warme worst. De Hollandse bruine-bonensoep (€ 0,90) brengt co-kantine-tester Marie Smeding in winterse sferen. De soep is lekker stevig met plakjes rookworst, hartig maar niet té zout. We zetten er een kommetje Oosterse noedelsoep naast om te proeven welke we het lekkerste vinden. De soep zit boordevol groenten en is lekker pittig-zoet en nét niet te zout.

De omelet is rijk gevuld met cherrytomaatjes, taugé, ui, spinazie en peterselie en bestrooid met kaas

Ondertussen proberen we het vooroordeel te checken of de merendeels mannelijke techniekstudenten liever een vette bek halen dan in een bak rauwkost prikken. ‘Dat is geen vooroordeel, maar een feit’, reageert kantinemedewerker Dorian lachend. ‘Om 9.30 uur gaat de frituur aan en vanaf 11.00 uur verkopen we de eerste snacks.’ En of het toeval is of niet, aan de saladebar staan vier meiden een plastic bakje vol te scheppen.
Marie merkt op dat er een gezellig en hecht team in de Van DoorenVeste staat. Door de open keuken krijg je een mooi zicht op hoe het eten bereid wordt. Wij laten de kroketten, saucijzenbroodjes en halal ribburger links liggen en kiezen een omelet (€ 3,40). De omelet is rijk gevuld met cherrytomaatjes, taugé, ui, spinazie en peterselie en bestrooid met kaas. Hij wordt geserveerd op een dikke plak maisbrood. Hier komen we de middag wel mee door! We besluiten de lunch met koffie. Marie neemt een cappuccino (€ 1,10) en ik een espresso (€ 1,00), die voor automaatkoffie verrassend goed smaken. De cappuccino is zoals ie hoort, een derde espresso, een derde melk en een derde schuim.

kantine minerva_44A5156 (600x900)

Academie Minerva
Sinds september staat er bij Academie Minerva een echte chef achter de kachel. Elvira Krudde was eigenaar van Jantje zag eens pruimen hangen, het restaurant in het Noorderplantsoen waar nu Zondag zit. Minerva was niet gelukkig met het assortiment van Eurest en Elvira brengt daar verandering in. Wat direct opvalt is dat kroketten, frikadellen en andere gefrituurde snacks hebben plaatsgemaakt voor vegetarische en veganistische producten. Er staat nog één broodje ham op het menu omdat de chef moppers kreeg over de banqueting, de catering voor partijen in het Praedinius.  Mijn tafeldame Myrna Havinga (communicatiemedewerker bij Academie Minerva) heeft al een tafeltje gevonden. Het is maandag en bomvol in de kantine aan het Zuiderdiep, waar ook de bewoners van de Academie voor Architectuur en de Praediniussingel lunchen.

We komen voor het eten en niet om ons te verwonderen over de inrichting

Wat mij direct opvalt is de saaie inrichting. Daar kan zelfs de vlammend rode counter niets aan veranderen. Grijze tafels en smetteloze witte muren verwacht je niet in een kunstacademie. Maar we komen voor het eten en niet om ons te verwonderen over de inrichting. Myrna vertelt dat er iedere dag een warme maaltijd wordt geserveerd. Vandaag staat er mihoen met geroerbakte groenten en een loempia op het menu (€ 4,35). De maaltijd wordt geserveerd in een kartonnen bowl. Voor nog geen vijf euro heb je een volwaardige warme hap, die vandaag veganistisch is. De groenten zijn knapperig gebakken en er zitten nootjes in voor een extra bite. Mijn pompoen-pastinaaksoep (€ 1,10) is lekker romig en ik proef een vleugje kaneel, wat speculaaskruiden blijken te zijn (pumpkin spices). De wrap met falafel van zoete aardappel, sla en yoghurtdressing (€ 3,00) is lekker gekruid, fris en voedzaam. We nemen een kop koffie toe. Myrna een cappuccino (€ 1,10), met een romige schuimlaag van echte melk, en ik een espresso (€ 1,00), lekker pittig met een mooie crèmelaag. Helaas is de homemade (€ 2,00) taart al op. Het wisselgeld gaat in het potje bij de kassa voor Lesbos.

En de beste is…
Het is natuurlijk appels met peren (Eurest – Wadapartja) vergelijken, of appels met appels (Eurest –Eurest) als je vier kantines van dezelfde cateraar met elkaar vergelijkt. Toch zijn er verschillen. Op Minerva kookt de chef, ondanks dat ze gebonden zijn aan de regels van Eurest, toch zo’n 95 procent vegetarisch en veganistisch. Waarom? Omdat de klanten daarom vragen. Chef Elvira schat dat 70 procent van de studenten en medewerkers op Minerva geen vlees eet. In de kantine van het Prins Claus Conservatorium valt vooral de huiselijke sfeer op. En medewerker Jelly die als een moeder voor haar kroost kookt. Bij Wadapartja kun je verrukkelijk lunchen, maar daar waren we met z’n tweeën wel bijna 30 euro kwijt. Logisch als je bedenkt dat ze daar continu werken aan duurzaamheid, voedingskilometers beperken en rekening houden met het welzijn van dieren en moeder aarde.

In het Wiebenga vielen we met onze neus in de boter vanwege de pilot met streetfood en de bijzondere koffies.

Watapartja hanteert een zero waste-beleid en geeft gebruikte spullen een tweede kans. De Van DoorenVeste is één van de grotere kantines (om en nabij de 1000 man per dag) en heeft een ruimer assortiment dan de kleine locaties. De keuken is open waardoor je kunt zien dat ze het brood vers afbakken en hoe de mega-omeletten uit de oven komen. In het Wiebenga vielen we met onze neus in de boter vanwege de pilot met streetfood en de bijzondere koffies.

Kortom, je kunt steeds beter eten op de Hanze. De tijd van witte kleffe bolletjes, slappe koffie en dito saucijzenbroodjes is passé. Eurest slaagt erin om voor een schappelijke prijs een gevarieerd aanbod voor te schotelen. Overal is keus uit vers en gezond, in de Van DoorenVeste draait de frituur overuren en bij Minerva moet je niet zijn voor een vleeskroket. Bij Wadapartja kun je verantwoord genieten maar dan wel voor de iets dikkere portemonnee.

Foto’s: Luuk Steemers & Renate Rowan

Openingstijden

Van OlstToren/BrugsmaBorg
Maandag t/m donderdag 08.00 – 19.30 uur

Vrijdag 08.00 – 16.00 uur

Van DoorenVeste
Maandag, dinsdag en donderdag 08.00 – 20.00 uur

Woensdag 08.00 – 17.00 uur
Vrijdag 08.00 – 16.00 uur

Willem-Alexander Sportcentrum
Maandag t/m donderdag 08.00 – 16.00 uur

Vrijdag 08:00 – 15:00 uur

Marie KamphuisBorg
Maandag en dinsdag 08.00 – 19.00 uur

Woensdag en donderdag 08.00 – 16.00 uur
Vrijdag 08.00 – 15.00 uur

Wiebenga
Maandag, dinsdag en woensdag 08.00 – 20.00 uur

Donderdag 08.00 – 16.00 uur
Vrijdag 08.00 – 15.00 uur

Academie Minerva, Zuiderdiep
Maandag t/m vrijdag 08.30 – 15.30 uur

Prins Claus Conservatorium
Maandag t/m donderdag 08.30 – 15.30 uur
Vrijdag 08.30 – 14.30 uur

HIT Assen
Maandag t/m vrijdag 10.00 – 14.00 uur

Popacademie Leeuwarden
Maandag t/m donderdag 09.00 – 15.00 uur

Wadapartja Campus
Maandag t/m vrijdag 08:00-16:00