Hanze-deuren gaan in september op een kiertje.

In het studiejaar ’20-’21 gaan de deuren van de Hanze op een kiertje. Vooral voor praktijklessen, want een groot deel van het onderwijs vindt, ook na september, waarschijnlijk online plaats.

Online onderwijs is en blijft nog wel een tijdje de norm op de Hanzehogeschool, ook in het studiejaar ’20-’21.
‘We hebben er inmiddels veel ervaring mee opgedaan en we leren nog elke dag’, zegt Hanze-voorzitter Henk Pijlman over de beslissing om studenten vanaf september een mengvorm van fysiek en digitaal onderwijs voor te schotelen.

Pijlman: ‘In het begin is het ongetwijfeld zoeken naar de juiste balans’

‘Het zal in het begin ongetwijfeld zoeken zijn naar de juiste balans. Maar iedereen werkt hard om de combinatie van online en offline onderwijs voor elkaar te krijgen, en het zal zeker lukken’, voorspelt Pijlman.
Sinds half maart zijn de Hanze-gebouwen gesloten voor studenten, vanwege de maatregelen die het kabinet-Rutte nam om de verspreiding van het uiterst besmettelijke coronavirus te voorkomen. De Hanze heeft de overheidsrichtlijnen steeds nauwgezet nageleefd en zal dat blijven doen.

Bij fysiek onderwijs gaan afstuderen en praktijklessen voor

Het ziet er op dit moment naar uit dat fysiek onderwijs in september slechts in beperkte mate mogelijk zal zijn. Wanneer de deuren open gaan, geeft de Hanze voorrang aan studenten die moeten afstuderen en aan praktijklessen, zoals die van Verpleegkunde, Sportstudies en het Conservatorium.

In de introductie van nieuwe Hanze-studenten ligt de nadruk op online kennismaken. Bijeenkomsten waar de lijfelijke aanwezigheid van studenten wordt vereist, worden tot een minimum beperkt.

De kennismaking met de Hanze is anders dan anders, maar de Hanze vertrouwt op de goede ervaringen met digitale versies van activiteiten die vóór de coronacrisis altijd in levenden lijve werden bezocht.
‘We heten onze studenten dus ook komend studiejaar weer van harte welkom’, zegt Henk Pijlman.

Foto (fragment): Nathan Dumlao