Ga naar de inhoud

Hanze net in top-15 Keuzegids Masters

Keuzegids-mastersDe gemiddelde score van vier master-opleidingen van de Hanzehogeschool die de Keuzegids Masters 2014 onder de loep nam, bezorgen de hogeschool een vijftiende plaats op de ranglijst van beste instituten voor hbo-masters. Dat blijkt uit een voorpublicatie van de gids. Uit de volledige versie, die binnenkort in boekvorm van de persen rolt, zal vermoedelijk blijken wat de betekenis van de vijftiende stek op de ranglijst is.
In algemene zin meldt de vooruitspiegeling dat Nederland zo’n 1250 masteropleidingen telt, waarvan de redactie er 730 vergeleek (aan de hand van een weging van tevredenheidsonderzoeken onder studenten en rapporten van de keurmerkinstantie NVAO). Wageningen Universiteit komt gemiddeld gesproken als de topper onder de universiteiten naar voren.
Het aantal masteropleidingen die hogescholen verzorgen, in jargon professionele masters geheten, is de driehonderd inmiddels overstegen. Wellicht de grootste verrassing die de gids te bieden heeft is dat de professionele masteropleidingen van InHolland gemiddeld als beste uit de bus komen, terwijl die hogeschool de laatste jaren geldt als schoolvoorbeeld van de teloorgang van het hoger beroepsonderwijs. Minder opvallend is dat in de top-drie van beste masteropleidingen twee kunstmasters voorkomen: nummer 1 is Autonome Beeldende Kunst van ArteZ/Arnhem en op nummer 3 prijkt Typografie, ook al van ArteZ/Arnhem. Nanotechnologie van de Rijksuniversiteit Groningen nestelt zich daar tussenin. Sowieso scoren kleine opleidingen prima. ‘Dat is geen toeval’, meldt de gids, ‘Het blijkt keer op keer: bij opleidingen met een overzichtelijk formaat lukt het vaker om goed onderwijs te bieden.’