Ga naar de inhoud

Hanze roept senaat Vindicat op het matje

De senaat, het bestuur van het Groninger studentencorps Vindicat atque Polit (Handhaaft en Beschaaft), moet op het matje komen bij het College van Bestuur van de Hanzehogeschool. De aanleiding zijn de incidenten die de afgelopen tijd breed zijn uitgemeten in de pers. Sinds een zogeheten bangalijst in de openbaarheid kwam, staat de vereniging in het oog van de storm van kritiek en verontwaardiging.

Pijlman vindt de handelwijze van de senaat ‘ronduit schandalig en buitengewoon zwakjes’

Nu daarnaast bekend is geworden dat een aspirant-lid tijdens de introductie hersenletsel heeft opgelopen, is de boot helemaal aan. ‘Het bestuur maakt er op dit moment een potje van’, laat Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanze, optekenen in het dagblad Trouw van 29 september. ‘Als er iemand is mishandeld en je weet wie erbij betrokken waren, dan schrijf je die meteen uit als lid. Hetzelfde geldt voor de leden die de lijst hebben gemaakt van jonge vrouwen en hun telefoonnummers.’ Pijlman vindt de maatregelen die de senaat wel heeft genomen ‘ronduit schandalig en buitengewoon zwakjes’. De senaat mag zichzelf niet verschuilen achter het feit dat de getroffen studenten geen aangifte hebben gedaan. ‘Dan vind ik dat je als senaat zelf aangifte moet doen.’
Pijlman dreigt, net als het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, met het stopzetten van de uitbetaling van beurzen voor bestuursleden. In de huidige Vindicat-senaat zit één student van de Hanzehogeschool.