Ga naar de inhoud

HanzeMag Terrassentest: verborgen pareltjes

Op de eerste zonnige dag van het jaar steken we onze blote voeten in zomerse sandaaltjes en gaan op zoek naar de leukste terrassen van de stad. We laten de Grote Markt en het Zuiderdiep links liggen en gaan op ontdekkingstocht naar minder bekende tentjes en verborgen pareltjes.

Dot

Dot
Niet verborgen maar wel een parel is de geflopte 3D-bioscoop Infoversum in het Ebbingekwartier, die nu Dot heet. Hier spreek ik af met co-terrassentester en ervaringsdeskundige Rina Tienstra, die al een halve eeuw op de hoogte is van de leukste terrassen en de laatste terrassentrends. En met Pepijn van den Broeke die al járen de mooiste plekjes van Groningen fotografeert. Ik vind een plekje in één van de open containers op het zonnige terras. Een knus hoekje met kunst van Kim Haaxma. Ons thema bier & bitterballen sneuvelt hier al. De halve liter-pullen home made ice tea (€ 4,00) winnen van het goudblonde schuim. We bestellen er wel een portie bitterballen bij (8 voor € 5,50). De ice tea is verfrissend en de bitterballen zijn zoals ze horen: grote, goed gevulde, krokante ballen.

Het publiek van Dot is jong, fris en fruitig. Een hoog Ray-Ban Wayfarer-gehalte, witte sneakers en blote topjes.

Nolo (no or low alcohol) is één van de grootste dranktrends van 2018. ‘Afrika is het nieuwe Azië qua inspiratie en we zien een enorme comeback van de klassiekers zoals vermout en advocaat’, lepelt Rina moeiteloos op. Ook gin-tonic zonder alcohol is een trend. Zelfs onder studenten schijnt het not done meer te zijn om laveloos de straat onder te kotsen. Het publiek van Dot is jong, fris en fruitig. Een hoog Ray-Ban Wayfarer-gehalte, witte sneakers en blote topjes. Ondanks de woensdagmiddag zijn er geen jonge moeders. Die zitten met hun kroost aan het aanpalende stadsstrand, waar ook de eerste zonaanbidsters zich in bikini wagen en de eerste waterratjes een duik in het Oosterhamrikkanaal nemen. In wit geschilderde oliedrums bloeien de tulpen en narcissen uitbundig. De bediening in Dot is vriendelijk en vlot. Het bouwlawaai van zwenkende hijskranen en achteruitrijdende vrachtwagens in het Ebbingekwartier nemen we voor lief.

Zonnig: ++
Bediening: ++
Rustig koffieleuten: ++
Gezellig borrelen: ++
Prikkels: – +

Bar The Pool, Student Hotel

The Student Hotel
Vanaf Dot steken we door naar The Student Hotel aan de boulevard Boterdiep. Tot voor kort een gribus, maar nu hip & happening. Het terras is ruim opgezet en de bediening is snel en accuraat, en ze geven suggesties. We pikken snel het enige tafeltje in de schaduw in. Intussen heb ik me enigszins beschroomd ontdaan van mijn zweterige nylons en verklaar 18 april officieus tot Rokjesdag 2018. Omdat het altijd wel ergens in de wereld vijf uur is, bestel ik een Weihenstephaner (€ 3,50) en Pepijn een Lentebok (€ 3,50). Rina houdt het op een ijskoffie (€ 3,50). Op de old school strandstoelen genieten mediterrane studenten van een toeter van een joint en een pan sangria.

Als ik naar binnen ga om de drankjes te betalen, val ik van de ene verbazing in de andere

Het is niet de bedoeling dat je je eigen drankjes meeneemt, maar voor hotelbewoners die net tentamen hebben gedaan, knijpt het barpersoneel een oogje dicht. Aan het tafeltje achter ons lepelen drie Russische meiden van een coupe ijs. Ze lijken zo uit de Vogue gestapt. Het publiek in The Pool, zo heet het café van The Student Hotel, is jong, rijk en chic. Van de Emiraten tot China, van Oekraïne tot Saoedi-Arabië, ze chillen hier en smullen van het uitzicht op de Martinitoren en van de uitlaatgassen van voorbij ronkende dieselbussen. Als ik naar binnen ga om de drankjes te betalen, val ik van de ene verbazing in de andere. Het interieur is ruim, strak, licht en industrieel ingericht. Vanuit het toilet heb je uitzicht op de gym. ‘Een leuke plek om mensen te ontmoeten’, vindt Rina. Of zoals ze zelf zeggen: ‘The beach is boring, dive into The Pool.’

Zonnig: +
Bediening: + +
Rustig koffieleuten: +
Gezellig borrelen: + +
Prikkels: – +

Harbor cafe

Harbour Café
We besluiten de drukte achter ons te laten en neer te ploffen bij de Theeschenkerij in de eeuwenoude Prinsentuin, een oase van rust verscholen achter een hoge muur aan de Turfsingel. Van april tot oktober kun je, mits het mooi weer is, bij de Theeschenkerij terecht voor een biologische theetje en wat lekkers. Helaas zijn de openingstijden onregelmatig, de Theeschenkerij is vandaag dicht. We pakken de fiets naar het Harbour Café dat volgens de uitbater hét terras met de meeste zonuren van Groningen is. Het Harbour Café bevindt zich in de Voor ’t Voormalig Kleine Poortje (bij de Oosterhaven en het Winschoterdiep. Het is er goed toeven en we moeten zoeken naar een tafeltje dat niet bezet is.

We wachten twintig minuten op onze drankjes en de rosé is lauw. Ik noem het de kinderziektes van de eerste zonnige dag

Het Harbour Café heeft drie verschillende terrassen, waarvan twee aan het water en één langs de gevel van het café. De parasols liggen waarschijnlijk nog in de mottenballen en als echte Nederlanders mopperen we al snel op de warmte. Omdat we van het eerste biertje al een beetje lodderig zijn, bestellen Pepijn en ik een tweede, Hertog Jan van de tap (€ 2,80). Rina houdt het op een roseetje (€ 4,00). Het Harbour Café heeft zo’n 25 bieren van de tap, die regelmatig wisselen. De namen als Delirium Tremens (8,5 procent), Novice Black Triple (8,5 procent), Deugniet (7,5 procent) en Malheur 10 (10 procent) spreken tot de verbeelding. Rina noemt de internationale crew easy going. We wachten twintig minuten op onze drankjes en de rosé is lauw. Ik noem het de kinderziektes van de eerste zonnige dag. Pepijn vergeeft het meisje in de nauwsluitende yogabroek alles.

Zonnig: + + +
Bediening: – +
Rustig koffieleuten: +
Gezellig borrelen: ++
Prikkels: – +

Cafe Lambik

Eetcafé Lambik
Op dag twee van de Grote-HanzeMag-Terrassentest vlijen we ons neer bij Lambik aan de rand van het Noorderplantsoen. Vanaf het terras van het kleine eetcafé aan de Grote Kruisstraat genieten we van het uitzicht op het overvolle Noorderplantsoen. Als het eerste barbecuetjes vlam vat, is bomenbeschermster mevrouw Kiki er als de kippen bij om er een stokje voor te steken. Het rokende bakje houtskool wordt op veilige afstand van een monumentale kastanje gezet.

Het bijna 25 jaar oude eetcafé is vooral bekend om zijn daghap, die nog steeds onder een tientje is

Ik dacht dat de Pokémon Go-hype wel voorbij was, maar in het Noorderplantsoen zien we ze nog, Pokémon-spelers op jacht naar virtuele monstertjes.
Ondertussen brengt de vriendelijke dame onze drankjes. Met een Gulpener van de tap (€ 2,50) smeren we onze verschroeide kelen. Ja, het is nog warmer dan gisteren. Rina noemt haar koffie met bonbonnetje (€ 2,25) ‘een lekker sterk bakkie’. Voor een speciaal biertje van de tap (De Koninck en Gerardus) betaal je € 3,50. Het bijna 25 jaar oude eetcafé is vooral bekend om zijn daghap, die nog steeds onder een tientje is. Vandaag kun je kiezen uit pompoen-linzencurry met cashewnoten of Limburgse runderstoof en het huisgemaakte toetje is Oreo-chocoladetaart. Het water loopt me in de mond, maar ik betaal de tot nu toe redelijkste rekening van € 7,25. Op naar het volgende terras!

Zonnig: + + +
Bediening: + +
Rustig koffieleuten: + +
Gezellig borrelen: ++
Prikkels: + +

Blocks and Barrels

Block & Barrels
We chillen nog even in het Noorderplantsoen waar de handdoeken en picknickkleedjes hutje-mutje liggen. Er wordt gitaar gespeeld, gezongen en bier gedronken. We besluiten de Theeschenkerij in de Prinsentuin nog een kans te geven, maar helaas, alweer gesloten.
Met een übervrolijk ‘hoi’ worden we begroet in het eeuwenoude pand in het Hoogstraatje dat de Herestraat met de Gelkingestraat verbindt. Een kruip-door-sluip-door-route brengt ons naar de binnentuin waar het kwik is gestegen tot 29 graden in de schaduw. Bij het trapje naar boven zien we een ruimte waar hammen en worsten hangen te drogen.

In de binnentuin wordt zomers de braai aangestoken, een Afrikaanse barbecue

Block & Barrels is een tent van bier en baarden en een walhalla voor vleeseters. De roots van dit hippe restaurant liggen in Zuid-Afrika, de kok komt ervandaan en de eigenaars zijn twee broers uit Botswana. In de binnentuin wordt zomers de braai aangestoken, een Afrikaanse barbecue. Bij ons biertje (Heineken van de tap, € 2,80) bestellen we een charcuterie platter of the best cured sausages with cheese and pickles (€ 8,50). De worsten worden naar eigen recept gemaakt door de Marktslager. We proeven Amsterdamse kaasworst, Indisch gekruide worst, groene-peper-fuet, pickles, olijven en de huisspecialiteit Biltong, gedroogd rundvlees. Om dit hartige lekkers weg te spoelen zet de vriendelijke kelner een grote kan water met ijsblokjes op tafel (gratis).

Zonnig: + +
Bediening: + + +
Rustig koffieleuten: + –
Gezellig borrelen: ++
Prikkels: +

Koffieshop Metamorphose

Metamorphose
Omdat we weten dat studenten niet alleen een biertje op een terras drinken, maar ook wel eens een jointje roken, ploffen we voor een laatste bak koffie neer op het terras van coffeeshop Metamorphose. Recht tegenover de faculteit Wijsbegeerte zit volgens kenners de gezelligste coffeeshop van Groningen. Coffeeshops met een terras zijn dun gezaaid in Stad. Alleen bij Taverne Oasis aan de Meeuwerderweg kun je ook op het terras van een rokertje genieten. We bestellen binnen koffie (zwart € 1,90 en een au-laitje € 2,00) en voor Rina een verse-muntthee (€ 1,90). ‘Voor een koffieshop hebben we belachelijk veel soorten thee, wel twintig, voor € 1,70’, aldus bardame Laura. ‘Tuurlijk met een koekje.’

Op het zesde en laatste terras van deze test zijn we het er roerend over eens dat dit the place to be is om mensen te kijken

We genieten van onze versnaperingen en van voorbijgangers kijken in de Oude Boteringestraat. Het is een komen en gaan van halers, luitjes die alleen even naar binnen wippen voor een zakje wiet, stukje hasj of met een kant-en-klare joint het pand verlaten. Van een jongen met een hockeystick tot een dame op leeftijd in een mantelpakje op pumps. En van oude tot jonge hippies, met of zonder dreadlocks, baarden en bakbrommers. Op het zesde en laatste terras van deze test zijn we het er roerend over eens dat dit the place to be is om mensen te kijken, één van de leukste attracties van een terras! Zonnebril op en niemand die het ziet. Ruziënde stelletjes, jammerende kinderen, giechelende tieners en hand-in-hand lopende senioren, we beloeren ze ongegeneerd vanachter de zonnebrillen. Als ik me ernstig afvraag waarom coffeeshops in de regel geen terras hebben, grinnikt Rina: ‘Je wilt hier toch niet worden gezien door je collega’s.’

Zonnig: + +
Bediening: + +
Rustig koffieleuten: + +
Gezellig borrelen: – –
Prikkels: + + +

Foto’s: Pepijn van den Broeke