Ga naar de inhoud

HanzeMag’s Groninger Hipsterpizza Test

Na een teleurstellende klassieke-pizzatest een jaar geleden, besluit ons team van subjectieve fijnproevers het opnieuw te proberen. Ditmaal halen we af bij de hipste pizzeria’s in Stad. De vraag is nog altijd: wie maakt de lekkerste pizza’s?

Pizzatest-Afhaal-2018-Hanzemag-33 (600x401)

Sommige oorlogen kennen geen winnaar, schreef ik vorig jaar. De zin was een perfecte samenvatting van een pizzatest waar daadwerkelijk geen één succesverhaal tussen zat. Maar tijden veranderen en de eisen van de klant veranderen. Daarom doken er de laatste maanden meerdere hipstertoko’s op in het Groningse snackfoodlandschap.
Wederom roep ik mijn team van subjectieve fijnproevers bij elkaar. We hebben een nieuwe taak: uitzoeken welke hippe eetwinkel (ja, dat woord hebben wij ook niet bedacht) de lekkerste pizza’s van Groningen serveert.

Pizzatest-Afhaal-2018-Hanzemag-32 (600x401)

Wat geeft de doorslag?
We beoordelen op drie hoofdcriteria. De smaak van de pizza is natuurlijk één van de belangrijkste zaken. Is de snack lekker, zijn de verhoudingen goed en maakt ons hartje een sprongetje na iedere hap? Dat zijn dingen die we willen weten. Daarnaast is de bite van de pizza belangrijk, oftewel: zijn de bodem en de korst lekker en hoe verhouden ze zich tot het geheel? Als laatste, maar absoluut niet als minste, kijken we naar het beleg. Is de topping perfect, te veel, of karig? Niet geheel onbelangrijk om te weten.
Als er één eetwinkel is die al jaren hoog van de daken schreeuwt dat ze de lekkerste pizza’s van Stad maken dan is dat Buurman & Buurman wel. De Groningse aftakking van de Amsterdamse pizzeria nieuwe stijl, is sinds 2016 een begrip. Nu ze een tweede etablissement hebben geopend aan de Kraneweg, moeten we er wel een pizza halen.

Pizzatest-Afhaal-2018-Hanzemag-18 (600x401)

Vegan, vega en vlees
‘Wat wil je hebben?’, vraagt eigenaar Douwe Grootendorst. Ons antwoord is simpel: we willen een pizza met salami of worst en een vegetarische hap. ‘We hebben een Vegan Shoarma, mocht je die willen.’ Vegan (spreek uit: viegun) is natuurlijk dubbel hipster, dus ja, wanneer een pizzeria een vegan variant heeft, dan gaan we ervoor.
Op kantoor openen we de dozen en stallen de snacks uit op onze testplank. Fotograaf Jasper moet de wilde honden van het proefteam bij de pizza’s weghouden om eerst een paar plaatjes te schieten. ‘Oké, jullie kunnen los’, roept hij en we stormen op de tafel af.

Pizzatest-Afhaal-2018-Hanzemag-4 (600x401)

Buurman & Buurman
Eerst maar de vegan pizza.
‘Wel wat zoet, wat zou erin zitten?’, Jennifer proeft even beter. ‘Ik denk iets van kaneel.’
Fijnproever Myrna kijkt een beetje wrang: ‘Misschien wel iets té zoet.’
De rest haalt de schouders op.
‘Het is wel vegan, dus als je geen vlees eet, is dit dan een goede pizza?’
Eric komt binnen, met twee pizza’s van De Uurwerker. Zonder hem op de hoogte te stellen van de vegan ins and outs, duwen we hem een stuk in de hand. ‘En wat vind je van deze shoarma pizza?’ Eric neemt een hap, knikt tevreden en bijt nogmaals. ‘Lekker! Een beetje flauw misschien, maar goed pizzaatje, hoor!’ We zijn onder de indruk. ‘Hij is vegan, Eric!’ Hij kijkt aangenaam verrast. ‘Had het niet door, goed bezig.’
De salamipizza valt ook in goede aarde. ‘De korsten van de pizza’s zijn echt goed en lekker’, zegt Jennifer. ‘Meestal worden ze sompig, maar dat is hier niet het geval’” De venkel maakt de vleespizza helemaal af.
Gemiddeld cijfer: 8,4. Vlees: 9, vegan: 7,8.

Pizzatest-Afhaal-2018-Hanzemag-20 (600x401)

De Uurwerker
Vanwege tijdsdruk besluiten we de laatste twee pizza’s te laten bezorgen terwijl we proeven van een andere steenovensnack. Hartje Groningen, vlakbij speciaalbiercafé De Pintelier, bakt en braadt De Uurwerker. Ze schijnen superlekkere steenovenpizza’s te maken. De Uurwerker is naast Buurman & Buurman de enige pizzeria die een Italiaanse houtgestookte traditionele steenoven gebruikt.
Eric is er helemaal naartoe gelopen en presenteert trots de Vegetariana en de Antani. Wederom beginnen we met de vleesloze snack. Het valt even stil. Na een tijdje haalt Myrna haar schouders op. ‘Wel oké, maar niet bijzonder.’
Thom eet het stuk in één keer op. ‘Ja, wel prima, maar de bodem is echt niet zo lekker als je van een steenovenpizza zou verwachten.’ Daar sluiten we ons allen bij aan.
De Antani, de vleespizza, ziet er aanlokkelijk uit. De overdaad aan topping heeft de bodem verknald, die is slap en zompig.
‘Ik vind het wel lekker, hoor.’ Thom en Eric zijn fan. De rest van ons is het daar niet helemaal mee eens.
Gemiddeld cijfer: 7,5 Vlees: 8, vega: 7.

Pizzatest-Afhaal-2018-Hanzemag-9 (600x401)

LUX
Terwijl ik water, cola en alcoholvrij bier uitdeel om de smaakpupillen te spoelen, kakt het gezelschap langzaam in. Een after-dinerdip halverwege de test kun je alleen maar opheffen met een extreem goede dansbeat of een megalekkere pizza. De bel gaat.
‘Dat zal wel LUX zijn!’ Thoms ogen stralen. ‘Dat zijn echt superlekkere pizza’s. Ik bestel er best vaak.’
De bezorgapp heeft ons twee pizza’s van LUX opgeleverd. De namen die LUX hanteert zijn zo exotisch dat je soms niet precies weet wat je bestelt. De Hipster goes Vegan (met veganistische Gouda) is een veilige keuze. Nietsvermoedend open we de doos, pakken een stuk en nemen een hap. ‘Gadverdamme! Wat is dit?’ We kijken elkaar aan.
‘Volgens mij is hier iets fout gegaan’, zegt Jasper.
‘En niet zo’n klein beetje ook!’, spuwt Jennifer haar gal, ‘het smaakt naar pudding, maar dan net niet.’
De vleespizza is wel prima, hoewel een deel van de jury de korst wat flauw vindt.
Gemiddeld cijfer: 5. Vlees: 8, vegan 2.

Pizzatest-Afhaal-2018-Hanzemag-35 (600x401)

Capricio
Om een beetje een referentiekader te krijgen hebben we bij een normale pizzeria twee verschillende snacks besteld: de Pioppi en de Peperone. Wanneer we de dampende dozen van Capricio openen is het al snel duidelijk, dit zijn gewoon pizza’s.
Dikke korst, te veel kaas, veel te veel vocht door de groenten en het vlees.
‘Lekker old school’, zegt Thom, ‘brakvoedsel.’
‘Beter dan die mislukte pudding, ik bedoel vegankaas’, lacht Myrna.
Hebben die andere pizzeria’s dan een toegevoegde waarde voor Groningen?
‘Jazeker’, hakt Jennifer de knoop door, ‘ze bieden een snack voor een ander segment. Best fijn om eens iets anders te kunnen bestellen dan de standaard.’
Gemiddeld cijfer: 6,8. Vlees: 7, vega: 6,6.

Foto’s: Jasper Bolderdijk