Hanzestudenten doen aan Crime Scene Investigation.

Afstuderen kan natuurlijk op de klassieke manier door een scriptie te schrijven, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Een aantal studenten werkt in de Digital Society Hub (DSH) op Zernike aan verschillende projecten voor de Politie Noord-Nederland. We gingen eens kijken wat ze daar allemaal bekokstoven.

‘In totaal werken ongeveer 55 studenten aan opdrachten,’ vertelt Annelies Kruisweg, projectmanager van het innovatiehuis politie Noord-Nederland. ‘Dat zijn zowel studenten die een stage-opdracht doen, als studenten die afstuderen’. De studenten werken aan verschillende projecten, maar allemaal draaien ze om de implementatie van moderne snufjes in het werk van de politie.

Wanneer we de deur moeten forceren om te controleren of iemand in orde is, kan dat veel chaos veroorzaken

Dit resulteert in best wel toffe projecten, zoals die van student Tim Streefkerk (25). Voor zijn opleiding Industrieel Product Ontwerp maakt hij een zogenaamde verkenningsrobot. Het idee hierachter is dat de robot in ruimtes naar binnen gaat, zonder dat de politie zelf naar binnen hoeft. Fabian McKenzie, agent en begeleider bij het innovatiehuis, geeft als voorbeeld het vermoeden van een overleden buurman. ‘Wanneer we de deur moeten forceren om te controleren of iemand in orde is, kan dat veel chaos veroorzaken,’ legt hij uit. ‘Bovendien kost het veel geld en is het in sommige gevallen helemaal niet nodig.’ De politie laat de robot via de brievenbus naar binnen gaan en bestuurt deze op afstand. Op de afstandsbediening valt tegelijkertijd een live-feed te zien van de camera die in de robot zit.

Tim Streefkerk showt zijn verkenningsrobot

Opsporingsmethoden
De innovatie vindt plaats in de DSH aan de rand van het Zernikepark. Een laboratorium voor innovatie, maar dan in het klein. Het hart van het gebouw is een grote, open ruimte waar de kenmerkende oranje kleur van de Hanzehogeschool volop aanwezig is. De ruimte is opgedeeld in verschillende werkplekken waar meerdere bedrijven (waaronder de Politie Noord-Nederland) samenwerken met studenten op het gebied van innovatie. Bijzonder is dat deze bedrijven hun krachten bundelen om zo tot een beter eindresultaat te komen.

Crime Scene Investigation, maar dan mede met hulp van Hanzestudenten

Een van deze projecten is het Talking Crime Scenes, meldt Kruisweg. ‘Twee groepen studenten werken aan dit project in samenwerking met KPN. Zij houden zich bezig met de vraag hoe je sensordata uit een gebouw kan verzamelen en gebruiken, wanneer ergens een misdrijf heeft plaatsgevonden. Zo kun je meten wanneer er bewegingen in een ruimte zijn geweest.’ Crime Scene Investigation, maar dan mede met hulp van Hanzestudenten.

Volgens Kruisweg is het belangrijk dat er binnen de politie innovatie plaatsvond. ‘De wereld verandert snel, met name op maatschappelijk en technologisch gebied. Het is belangrijk dat we voor innovatie samenwerken met partijen die meer kennis in huis hebben van bepaalde onderwerpen. Zo kwamen we ook bij de Hanzehogeschool terecht. Wij hebben interessante onderwerpen voor de studenten, en de Hanze heeft hele slimme studenten die op korte termijn veel kunnen bijdragen aan de innovatie.’