Ga naar de inhoud
hbo-masters de Hanze

Hbo-masters, de Hanze heeft ze, maar wat valt er verder over te zeggen?

Hbo-masters, de Hanze heeft er negentien. Niks gek, want de meeste hogescholen hebben er wel een paar. Ze staan allemaal keurig in de Masterkeuzegids, maar echt vergelijken kun je ze niet.

Een master? Die volg je toch aan de universiteit? Ja, dat is waar, meestal. Want ook aan hogescholen kun je masterstudies doen, hbo-masters noem je die. Hoewel het om bescheiden aantallen studenten gaat, bestaan er in Nederland inmiddels tientallen, in alle soorten en maten.
Wie het ervoor over heeft (het kost namelijk wél een paar centen) kan de online Keuzegids Masters 2022 inkijken en zelf zien wat er zoal in de etalage ligt.

Als de Keuzegids verschijnt, ontstaat er bedrijvigheid op de marketingafdelingen

Wanneer de gewone Keuzegids verschijnt, die alle reguliere opleidingen naast elkaar plaatst, ontstaat er meestal bedrijvigheid op de marketingafdelingen in het hoger onderwijs. Dat komt omdat de gegevens in de Keuzegids zich eenvoudig laten lezen als ranglijsten. Met een hoge plaats op zo’n ranglijst kunnen de instellingen goede sier maken. Een lage plaats op de ranglijst zet ze weer aan tot andere uitingen (zo benadrukken laag scorende opleidingen graag dat ze al druk in de weer zijn met de noodzakelijk veranderingen).

Hbo-masters zijn meestal zo ongeveer de enige in hun soort

De Keuzegids Masters geeft veel minder aanleiding om naar buiten te treden. En over de hbo-masters is men meestal helemaal stil. Dat komt omdat veel hbo-masters zo ongeveer de enige in hun soort zijn. Zo heeft de in Assen gevestigde Hanze-master Smart Systems Engineering wel een evenknie, maar die opleiding is gevestigd in de Duitse stad Bingen.

Echt waar! De helft van de negentien Hanzemasters is Engelstalig

Aan de negentien hbo-masters van de Hanze studeren alles bij elkaar ongeveer 390 studenten. De twee kleinste (International Business & Management en Operationeel Leiderschap in Performing Arts) hebben elk nog geen vijf studenten.
De twee grootste Hanze-master treffen we aan in de zorgsector, de master Physician Assistant (45 studenten) en de grootste, de master Advanced Nurse Practitioner (53 studenten). Dat deze masters een Engelse naam hebben is niet vanwege de voertaal, want die is Nederlands.
Dat de verhouding Nederlands-Engels in de Hanze-masterklassen fifty-fifty is, dankt de Hanze aan de master Architectuur is, want die bedient zich van beide talen.

Wat vinden de masterstudenten er eigenlijk zelf van?

En de master-studenten, hebben die ook nog wat te zeggen over hun opleiding? Ja, maar de oogst is karig. Van meer dan de helft van de masters hebben de studenten géén oordeel over hun opleiding gegeven. Van de negen opleidingen van wie de rapportcijfers wel in de Keuzegids staan genoteerd, is het nog maar de vraag wat de waarde is.
De best scorende is de master Kunsteducatie die de Hanze vormgeeft in eendrachtige samenwerking met hogeschool NHL/Stenden. Inhoud: zeer goed. Docenten: zeer goed. Toetsing: zeer goed. Voorbereiding op de loopbaan: zeer goed. Sfeer: zeer goed.
Dat klinkt… zeer goed (met een vleugje prima). Maar wat zegt dat nou helemaal, als je tegelijkertijd weet dat die pluimen op de hoed zijn gestoken door slechts tien masterstudenten?

Foto (fragment): Fausto García Menéndez