, luister eens, waarom draag jij eigenlijk geen oordoppen?

Waarom draag je eigenlijk geen oordoppen? Goede vraag, want we weten allemaal dat harde muziek blijvende schade kan aanrichten. Toch doet bijna niemand die doppen in. Waarom eigenlijk niet?

Harde muziek tijdens uitgaan, festivals en concerten kan grote schade veroorzaken. Toen ik een tijdje geleden een leeftijdsgenoot sprak die een permanente piep in zijn oren heeft, heb ik als een haas oordoppen aangeschaft. Maar ik geef toe, ik heb lang niet altijd zin om ze in te doen. Raar is dat, zouden meer studenten daar zo over denken?
Maandagavond in Groningen. Op het Poeleplein is het fris en het begint steeds harder te plenzen. Toch komt het bruisende Groningse nachtleven lekker op gang. Groepen studenten paraderen vrolijk naar de Negende Cirkel. Binnen hangt een walm van bier en je hoort studenten schreeuwen om boven de muziek uit te komen. Niemand lijkt oordopjes in te hebben. Rechtenstudent Olivier: ‘Ik draag ze nooit. Het ziet er niet uit en je kunt elkaar niet horen praten.’ Studiegenoot en stapmaatje Joost. ‘Ik heb zelf geen enkele last van harde muziek. Als dat wél zo zou zijn, zou ik bang zijn voor gehoorschade, maar nu niet.’

oordoppen
Het Poeleplein op een regenachtige maandagavond.

De Peperstraat is leeg, op een paar rokers na. Door het raam van de Karaokebar is te zien hoe een vol podium uit volle borst staat te zingen. Vier jongens komen naar buiten lopen. ‘We zijn eruit gestuurd’, grapt er ééntje.’ Oordoppen dragen ze geen van vieren. Informatiekunde-student Mees (19): ‘Ik heb geen last van de harde muziek. Alleen bij techno-feesten, maar dat is dan ook echt herrie.’
‘Nee, juist niet,’ roept zijn vriend Bart (21) die Marketing studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Bij het uitgaan draag ik geen oordoppen. Op festivals ook niet. Een vriend van mij doet dat wel omdat hij last heeft van harde muziek. Daar houden we wel rekening mee, als hij erbij is gaan we verder van de boxen af staan.’

Als je dronken bent, vergeet je die dingen gewoon, dan maakt het je niks meer uit

Aan de overkant van de Karaokebar staat student Verpleegkunde Danielle (19) met haar jaarclub. ‘Ik ga niet zo heel vaak uit, dus oordopjes heb ik niet nodig, denk ik. Maar eigenlijk heb ik er nooit zo goed over nagedacht.’ Clubgenoot Niels (21) wel: ‘Ik heb weleens oordopjes ingehad, maar dat was niks voor mij. Als je dronken bent, vergeet je het gewoon. Dan maakt het je niet meer uit.’

Studente Bewegingswetenschappen Elke (19) staat te wachten op de vrienden met wie ze naar Ocean gaat. ‘Oordoppen? Die draag ik echt nooit. Ja, toen ik klein was, als ik met mijn ouders naar de Zwarte Cross ging. Mijn vrienden doen ze ook nooit in. Als zij het deden, zou ik het misschien ook wel doen.’ Maar Elke vindt wel dat muziek vaak té hard staat. ‘Het hoort er een beetje bij in de kroegen hier. Maar oordoppen zal ik niet snel dragen, zeker niet zolang ik geen last van het geluid heb.’

Ik had zo’n piep in mijn oor, toch wel in paniek, ooh my God, dacht ik, dit heb ik nu dus voor altijd

Verpleegkundestudent Danielle heeft nog nooit oordoppen gedragen. ‘Ik ben er niet echt bekend mee, nee. Na het stappen merk ik soms wel dat de muziek te hard staat. Dan denk ik: tering, je voelt het wel aan je oren. Ik had eens zo’n piep. Daar raakte ik zelfs van in paniek. Ik dacht: ooh, my God, dit heb ik nu voor altijd.’

Studente Creative Business Nienke (20) staat voor het Golden Fust. ‘Doei, ik ga nog even door’, roept ze naar haar vrienden. Nienke draagt wel oordopjes, althans, toen ze haar laatste festival bezocht. ‘Met uitgaan voelt het volume minder hard. En wat ook meespeelt, op dat festival verkochten ze ze. Iedereen haalde ze, dus ik dacht: misschien moet ik dat dan ook maar doen.’ Rixt (20) die op de Hanze Communicatie studeert, is geboren met een gehoorbeschadiging. Maar oordopjes? Geen sprake van. ‘Ik vind ze gewoon te duur. Op festivals vragen ze er soms wel twintig euro voor, als het nou vijf euro was…’

oordoppen
In de Tapperij ziet barman Rick wel steeds vaker oordoppen.

In de Tapperij wachten barman Rick (24) en zijn collega op de drukte die komen gaat, als andere clubs dichtgaan. Uit de boxen klinkt We’ve gotta fight, fight, fight for this love. Rick loopt even mee om zich verstaanbaar te kunnen maken. Hij werkt inmiddels bij het zusterbedrijf van de Tapperij, maar vandaag komt hij even invallen. ‘Toen ik hier vroeger werkte, had ik wel altijd oordoppen in. Maar als ik op stap ben of een keer inval doe ik dat niet.’ Rick ziet wel steeds vaker mensen met oordopjes rondlopen. ‘Een goede zaak’, vindt hij.
Dat studenten vaker oordopjes dragen heeft Rick goed gezien, bevestigt audicien Jerry Riedijk van World of Hearing Schoonenberg HoorSupport. ‘Ik zie ook steeds vaker jongeren. Ze komen bij ons langs voor op maat gemaakte gehoorbescherming en de partyplugs gaan vrij hard.’ Toch onderschatten té veel jongeren de ernst van het probleem. ‘Bij metingen komen we vaak kleine schades tegen. Dat is het begin. Pas later heb je in de gaten wat voor schade je echt hebt opgelopen. Dat is een proces van jaren en helaas, je hebt het pas door als het te laat is.’