Heen, dus!

Het is je wellicht ontgaan: op woensdag 21 november kun je stemmen op jouw favoriete regionale partij voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toch is het moeilijk om deze spannende gebeurtenis te missen. Wie een rondje Herestraat loopt krijgt links en rechts flyers naar zich toe geworpen, en vragen als ‘Weet u al wat u gaat stemmen?’ Je voelt je een debiel als je zegt het niet te weten.

Topidee! Groningen moet sporthoofdstad van Noord-Nederland worden

Gelukkig zijn er instituten die het kiesproces wat gemakkelijker maken, zoals de Stemwijzer Gemeenteraadsverkiezingen. Hier krijg je ‘goed uitgewerkte’ stellingen voor je kiezen, zoals: ‘Er moeten veel meer sociale huurwoningen komen dan de gemeente tot nu toe heeft gepland.’ Geen idee hoeveel er op de planning staan. En hoeveel is ‘veel meer?’ Goed, zo werk je het rijtje af en voel je je na afloop nóg debieler, maar komt er wél een winnaarspartij uit de bus rollen. Leuk is natuurlijk zo’n kleiner regionaal partijtje. Zoals de sportpartij, naar eigen zeggen géén one-issue partij, maar in plaats van een partijprogramma hebben ze een ‘speelplan’ opgesteld. Onderdeel van dit grandioze speelplan is om Groningen tot sporthoofdstad van Noord-Nederland om te dopen. Wat dat betekent, mag je zelf invullen.

Liever lokaal, dat vind jij toch ook? Geen speld tussen te krijgen

Nóg leuker is dat veel van de regionale partijtjes daadwerkelijk hun best doen om semiprofessionele video’s in elkaar te knutselen. Hoe moeilijk kan het zijn, zou je zeggen. Nou, nog verdomd lastig zo blijkt. Kijk bijvoorbeeld naar het filmpje van ‘Stad en Ommeland’, waar drie weinig charmante politici hun best doen zich niet te verslikken tijdens het oplezen van hun tekst. Geforceerde glimlachen en ongemakkelijke pauzes in het midden van de zin maken het een genot om te kijken. Let vooral op de glimlach van de dame op het einde van de video.
Voor wie van afwisseling houdt is er 100% Groningen, met de slogan ‘Liever lokaal, dat vind jij toch ook?’ Geen speld tussen te krijgen.

De huidige gang van zaken in de politiek moet nodig eens veranderen! Kun je niks van zeggen

Lijsttrekker Marjet Woldhuis heeft de handschoen opgepakt en brengt met kekke outfits en een ondeugende blik haar boodschap de wereld in. Iets met hoe de huidige gang van zaken in de politiek dient te veranderen. Kun je niks van zeggen. Wel kun je letten op hoe deze vrouw een overvolle kledingkast heeft, en er plezier in heeft om dat te tonen, tijdens het promotiefilmpje wisselt ze maar liefst vijf keer van kledij.
Wat je ook gaat stemmen, zorg er in ieder geval voor dat je gaat. ’t Gaat om je eigen stad, om studentenhuisvesting, of het vuil wel of niet betaald wordt opgehaald, of ouderen recht krijgen op gratis openbaar vervoer. Zaken die ons allen zeer aan het hart gaan. Leuk is om vlák voordat je gaat stemmen nog even geïnformeerd te worden over de partijen en verschillende standpunten. Kan natuurlijk ook gewoon onder het genot van een drankje, bijvoorbeeld in The Student Hotel. Spot Groningen organiseert hier voorafgaand aan het stemplezier een verkiezingsdebat. Kun je gelijk om twaalf uur (in de nacht) stemmen. Weinig mooier dan dat, toch? Heen, dus!