Ga naar de inhoud

Het aanraken van strak water

Mijn scherm is mijn spiegel,
het houdt me mij altijd voor,
de uren die ik er spendeer,
breng ik er nooit alleen door

Een spiegel reflecteert,
alleen wat ik laat zien
Alleen een scherm reflecteert
Ook wat ik verdien

Want als ik schrijf, muziek maak of componeer, laat ik pas zien wat ik het meest begeer. Aandacht die je niet ziet in een spiegel. Aandacht die een spiegel niet aan je geeft.

Het perfecte plaatje is geen selfie, maar de foto die laat zien wat je bezighoudt

Mijn instagram bevat praktisch geen selfies. Dat type spiegel toont mij niet zoals ik gezien wil worden. Mijn scherm, met al mijn apps, documenten, gedichten, verdriet en muziek, doet dat wel. Het is een veel echtere reflectie. Wat ik schrijf, speel of maak, is te vergelijken met het aanraken van strak water waarin je kijkt. Het spiegelbeeld van jezelf verandert door de kabbeling die je teweegbrengt. Ik heb de indruk dat niemand die kabbeling boeiend vindt, omdat veel mensen er eerder een vertroebeling in zien dan een goede representatie. Dat is namelijk het perfecte plaatje, die ene selfie met een goeie sixpack, de selfie die gemaakt is plaatsen waarvan anderen vinden dat je er geweest moet zijn. Mensen kunnen lange tijd gefascineerd naar een stromend beekje turen, maar vrijwel niemand doet lang z’n best om naar z’n spiegelbeeld in het water te speuren.
Waarom delen we massaal selfies op instagram? Waarom vinden we het leuk om naar andermans verfraaide evenbeeld te kijken? Waarom zetten we op sociale media niet de troebele werkelijkheid van het kijken naar kabbelende beekjes, iets met dynamiek en een verhaal?

Voor mij is een kabbelend beekje interessanter dan een spiegelbeeld

Onze camera is onze spiegel op zak. We kunnen iedere keer weer een andere selfie delen, een ander beeld van ons zelf laten zien. Voor mij is een kabbelend beekje interessanter dan een spiegelbeeld. Zou dat niet voor meer mensen zo zijn?
Op dit moment bestaat mijn kabbelende beekje uit deze semi-romantische ode aan het talent. Gebruik je scherm om te laten zien wat jou bezighoudt, in plaats van jezelf te laten zien op de manier waarop je graag gezien wilt worden. Want wat jij ziet in de spiegel is misschien mooi, maar wat je op je scherm kunt achterlaten is vaak nog veel mooier. Deel wat vaker wat je bezighoudt. Wanneer je dan tussendoor toch weer eens een selfie plaatst, zie je opeens een heel ander persoon op de foto.