Het is genoeg gewaste.

Aan de ene kant betekent het Engelse woord waste simpelweg afval. Maar dat is niet alles. Het is ook onnodig: wasting time, bijvoorbeeld. Het was eigenlijk niet nodig, het had niet zo hoeven zijn. Als je bedenkt dat we met z’n allen 25 procent van al onze boodschappen weggooien omdat we of te veel kopen, of zin hebben in wat anders, of denken dat iets over de datum is, dan valt deze betekenis van waste (verspilling) op z’n plek.
Food waste, dus: het onnodig prullenbakkeren van voedsel. We gooien nogal veel onnodig weg. Dat is eigenlijk te zwak uitgedrukt. We gooien erg veel onnodig weg, we gooien belachelijk veel weg, we gooien beschamend veel weg!

Je wordt keihard genept, dat heeft zo z’n weerslag op het milieu

Ik zag de documentaire Just eat it, waarin een Canadees stel zes maanden leeft van afvalvoedsel. Niet dat ze de restjes van borden hoeven te schrapen in restaurants, hoor. Integendeel, ze komen om in het eten en ook flink wat kilo’s aan. Al dat eten dat door bedrijven wordt weggedaan omdat de bananen geen perfecte kromming hebben, of omdat de yoghurt de vervaldatum heeft bereikt.
Producenten willen dat je hun eten heel erg lekker vindt en daarom vaker koopt. Best before deze datum betekent niet dat je ná deze datum doodenge ziektes krijgt van die pizza. Het betekent vooral dat de korst dan heel misschien net een ietsjepietsje minder knapperig zou kunnen zijn, wellicht. Daarom staat deze datum er in koeienletters op, zodat de pizzaliefhebber zal denken: oei, dat doe ik maar weg, voor de zekerheid.
Je wordt keihard genept. We gebruiken veel energie, aarde, water et cetera om voedsel te verbouwen. Dit heeft zo zijn weerslag op het milieu. Producenten hebben liever veel geld dan een gezonde aarde. Hun ideaal gaat voor menselijke moraal. Net als dat belachelijke ziekenhuis dat geen gezonde nieren wil aannemen van een man die dodelijk ziek is en in datzelfde ziekenhuis zal sterven, maar dat is een ander verhaal.
Wat wil de consument? Oké, niet iedereen heeft veel op met het redden van de aarde, het smelten van de ijskappen en het behouden van de aarde voor eventueel nageslacht (is ook wel een beetje een enge gedachte). Maar als je het dan niet voor de aarde, dieren, en eventuele kinderen wilt doen, doe het dan voor jezelf! Dan profiteert de aarde gewoon gezellig mee. Geld is een uitputtelijke bron. Je kunt het maar één keer uitgeven. Volgende keer toch maar met een lijstje naar de supermarkt?