Het is nooit te vroeg om te netwerken.

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten. Toen ik in de eerste jaren van mijn studie zat, deed ik daar niet aan. Dat is best wel jammer, want ik had er best veel profijt van kunnen hebben. In het artikel van vandaag leg ik jou uit waarom netwerken zo belangrijk is en hoe je kunt netwerken.

Wat is netwerken?
Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die een persoonlijke meerwaarde bieden. Het kan je uiteindelijk helpen met het vinden van een opdrachtgever voor je schoolproject, stage of zelfs een baan. Waarom zou je dan niet vroeg in je studie beginnen met netwerken? Het is echt niet lastig!

Netwerken voor startende studenten
Tijdens je studie kom je al veel mensen tegen die iets interessants te vertellen hebben. Denk bijvoorbeeld aan medestudenten, leraren, gastlezers en externe opdrachtgevers. Je kunt heel makkelijk netwerken door gewoon een gesprek aan te gaan.

Het is erg handig als je tijdens je studie al bezig bent met zoeken naar potentiële werkgevers

Als je een gesprek hebt met bijvoorbeeld gastlezers en externe opdrachtgevers kun je vragen wat hun werk precies inhoudt. Wat hebben ze gestudeerd en wat vinden ze leuk aan hun baan. Zo krijg je een goed beeld van wat je later kunt worden.

Netwerken voor gevorderde studenten
Naarmate het einde van je studie nadert, kom je steeds dichter bij een professionele baan. Het is erg handig als je tijdens je studie al bezig bent met zoeken naar potentiële werkgevers. Ga daarom netwerken met mensen met een interessante functie die werken in het werkveld dat jij voor ogen hebt. Deze mensen kun je vinden tijdens interessante events, zoals beurzen. Je bent daarnaast ook al in aanraking gekomen met mensen van de stage of je afstudeeradres. Praat dus met je gesprekpartner over dit werkveld en laat merken wat jij er vanuit je studie allemaal al vanaf weet. Vraag daarnaast ook om tips over hoe je het beste een goede functie in die sector kunt krijgen. Je krijgt dan immers advies van echte ervaringsdeskundigen.

Last but not least
Alhoewel netwerken voor startende en gevorderde studenten ietwat verschilt, hoort de afsluiting van het gesprek ongeveer hetzelfde te zijn. Je bedankt je gesprekspartner voor het goede gesprek en je stuurt hem of haar een LInkedin verzoek naar afloop. Zo kun je het contact daadwerkelijk onderhouden en heb je er op lange termijn ook wat aan!

Ferdinand Velthuis is student, blogger, en vierdejaars International Business aan de Hanzehogeschool. Als Hanze-veteraan geeft hij nieuwe studenten handig tips om hun eerste jaren wat makkelijker door te komen. Hoe werk je het beste in groepen? Hoe ga je handig om met je geld? Hoe ga je goed voorbereid op stage? Op zijn blog Man-Inside schrijft hij verder artikelen over lifestyle, food experience en opinie. Wil je contact met hem opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl