Het laatste velletje wc-papier welke huisgenoot bel je voor bijstand?

Het laatste velletje wc-papier hangt er alleen maar voor de… Ja, voor de wat eigenlijk? Vanuit de de Schildersbuurt doet Nanette verslag van de perikelen in Huize Mona Lisa.

Ik zat met de broek nog op de knieën en draaide me opzij om de zaak af te ronden toen ik het doorhad. Het wc-papier was op. Een beteuterde rol met zijn laatste velletje hing er nog, een pseudo-vriendelijk gebaar van de vorige bezoeker. Maar ja, één velletje is geen velletje en dus begon de zoektocht naar assistentie. Gelukkig had ik mijn telefoon bij de hand, wat de kansen om snel hulp te vinden aanzienlijk vergrootte. Maar… in zo’n situatie moet je een tactische keuze maken. Welke huisgenoot kun je het best bellen voor bijstand? Iemand in een jolige bui zou zomaar eens misbruik kunnen maken van de zojuist verworven machtspositie. ‘Ik breng alleen wc-papier als je vanavond mee uitgaat!’ Dat soort taferelen.

Zelfs de gekoelde pils wordt hier aan huis bezorgd in zendingen van minstens acht kratten

Het laatste velletje wc-papier! Het is een tijdje geleden dat ik me in deze benarde situatie heb bevonden. In een huis met vijftien man gaan huishoudelijke artikelen er in rap tempo doorheen, maar sinds we hebben ontdekt dat vrijwel alles in grootverpakkingen te koop is op het internet, maken we daar gretig gebruik van. Eens in de paar weken staat dan de hele gang vol met grote dozen vol wc-papier, die naarmate de tijd vordert langzaam worden weggewerkt.
Ook de koffiebonen bestellen we in dozen van tien kilo en een groot scala aan kruiden komt hier binnen in bussen van horecaformaat. Menigmaal hebben mensen gevraagd of we wiet dealden wanneer ze onze voorraad Italiaanse kruiden zagen. Zelfs de gekoelde pils wordt bij Mona Lisa aan de deur bezorgd in zendingen van minstens acht kratten.

Wachten op je huisgenoot die wc-papier komt brengen is een goede, tot nederigheid stemmende ervaring

De voorziening van ons huishouden loopt dus meestal op (wc-)rolletjes. Goede huis-, tuin- en keukenkoopjes worden toegejuicht en we bekijken de voorraden af en toe met gepaste trots. Maar een goedgevulde voorraadkast kan ook leiden tot de illusie van onuitputtelijkheid. Wachten op je huisgenoot die wc-papier komt brengen is dan een goede, tot nederigheid stemmende ervaring. Inmiddels is de nieuwe lading gelukkig alweer onderweg.