HG tolerant voor Coke Zero.

cocacolazeroMoet de Hanzehogeschool meewerken aan de promotie van een product dat gezoet is met aspartaam? Dagblad Trouw bracht deze week aan het licht dat de kunstmatige zoetstof gemaakt is van de uitwerpselen van de Escherichia coli (E. coli) bacterie. Sinds de introductie van de zoetstof, begin jaren tachtig, is aspartaam omstreden en wordt in verband gebracht met allerlei ziektes en aandoeningen.

Onlangs werd het Europese octrooi op ’s werelds meest gebruikte kunstmatige zoetstof vrijgegeven. Aspartaam zit onder meer in Coca Cola Zero. Het octrooi geeft prijs dat voor de productie van de zoetstof genetisch gemanipuleerde E. coli-bacteriën gebruikt worden die overmatig gevoed worden zodat ze veel ontlasting met aminzozuren uitscheiden. Coca Cola begon half augustus een campagne om uit te dragen dat de zoetstof aspartaam niet zo ongezond is als men over het algemeen denkt.

Eurest (cateraar op de Hanzehogeschool) is niet onder de indruk van het poep-drink-nieuws. Operationeel manager Brenda Avoux: ‘Roken is ook slecht. Gisteren zijn alle pakjes Wicky fruitdrank uit de schappen gehaald omdat je er braakneigingen van krijgt. Hubba bubba-kauwgum wordt gekleurd met schildluis. Zo ken ik er nog wel een paar. Eurest heeft regelmatig leuke acties voor studenten met leveranciers. Mars, Ben & Jerry’s, Sprite en vandaag dus Coke Zero. Studenten bepalen zelf wel of ze het blikje wel of niet nemen.’

De meeste studenten maken zich ook niet druk om een beetje bacteriepoep in hun colaatje. Freek: ‘Ach, er is zoveel ongezond. Prima actie, al is ie wel een beetje commercieel.’ Else: ‘Leuk, lekker, aardig, goeie promotie, lekkere verfrissing. Ik drink sowieso alleen maar lightproducten. Zolang het niet naar poep smaakt…’ Chantal: ‘Goed om het product te promoten. Zo kun je het verschil proeven tussen cola met suiker en zonder.’ Shanni denkt er genuanceerder over: ‘Suiker is slecht voor je, maar in lightproducten zitten ook stoffen die giftig zijn voor je lichaam. Daarom geen frisdrank voor mij.’

Docent Voeding & Diëtetiek Martine Seale legt het nog even haarfijn uit: ‘Aspartaam is inderdaad een synthetische stof die bij opname in het lichaam uiteenvalt in methanol, asparaginezuur en fenylalanine. Asparaginezuur en fenylalanine zijn zogenaamde aminozuren. Deze aminozuren kun je zien als bouwstenen voor lichaamseiwit. Methanol is bij inname van de pure stof een giftige stof. Maar het lichaam maakt ook methanol aan, in kleine hoeveelheden. Methanol komt van nature voor in producten als fruit, vruchtensap en wijn in dezelfde kleine hoeveelheden als in met aspartaam gezoete frisdranken. Er is volgens het Voedingscentrum een consumptie van meer dan 36 liter light frisdrank per dag nodig om een hoeveelheid methanol binnen te krijgen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Voor dranken met aspartaam vermeldt het Voedingscentrum dat sowieso is aangetoond dat tweeënhalve liter per dag veilig kan worden gedronken door volwassenen.’