Ga naar de inhoud

Hilda vijfde op WK Snertkoken

Hilda Dijkstra, Medewerkster Servicepunt op Zernikeplein 7 en één van de gezichten aan de balie, heeft dit jaar voor de tweede maal meegedaan aan het WK Snertkoken. Hilda nam het op tegen ruim dertig andere erwtensoepkokers, van professionele koks tot huisvrouwen. Ze eindigde net als vorig jaar op de vijfde plaats én haar foto prijkte op de voorpagina van De Telegraaf.
Hilda: ‘Ik kon er niet onderuit. Kor (Hilda’s man en werkzaam als Stafmedewerker Facilitaire Dienst op de Marie KamphuisBorg) had me opgegeven. Ik heb weer een vreselijk leuke dag gehad. Allemaal hartstochtelijke kokers met een passie voor de Hollandse pot. De sfeer was gemoedelijk en gezellig. Ik kook met liefde. Mijn soep heeft een ziel. En ondanks dat snert een oer-Hollands gerecht is geef ik er een Indonesisch tintje aan met knoflook, bawang goreng (gebakken uitjes) en een scheut ketjap. De bouillon trek ik van een hamschijf en gerookte spareribs van de toko. Dat geeft net als rookspek het authentieke smaakje aan de soep. Bot wat in een hamschijf zit hoort ook in de soep, die geven smaak.’

Hilda is een lekkerbek en kookt graag en vaak. Samen met Kor heeft ze haar cateringbedrijf Tante Greet. Catering op maat van de authentieke Indonesische keuken. Tante Greet is een ode aan de Indonesische moeder van Hilda die haar de liefde voor koken heeft bijgebracht. ‘Cateren doe ik nu zo’n tien jaar. Vroeger draaide ik mijn hand niet om voor honderd man, nu houd ik het bij vijftig. Dat kan ik op mijn sloffen aan. Vanuit café De Leeuw in Garmerwolde kook ik en zorgt Kor voor de muziek.’

Op de vraag of Hilda volgend jaar weer meedoet aan het WK kan ze volmondig ja antwoorden. ‘Volgend jaar doe ik nog één keer een gooi naar de eerste plaats. Met als extra ingrediënt gezuiverd water uit het Reitdiep. Ik word een beetje verlegen van al die belangstelling. Ik werk liever achter de schermen.’

Foto: Wieger in Beeld

 

Hilda’s recept voor snert
erwtensoepIngrediënten  voor ongeveer 3 liter soep (6-12 personen)
500 gram spliterwten
1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram, of spareribs
Blokjes rookspek, ca 250 gram
1 rookworst
2 flinke uien
1 winterwortel
2 preien
1 knolselderie
2 aardappelen
bladselderie
4 kippenbouillonblokjes
2 liter water om te beginnen
Eventueel peper, knoflook, kruiden naar smaak

Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water (2 liter) aan de kook, doe de erwten erin, met hamschijf en de 4 bouillonblokjes. Schuim tussentijds af.  
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken, bereid je de groenten voor. Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd beide in blokjes. Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze grof.
Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken).
Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen, en snijd het fijn.  Bak het rookspek uit in een klontje boter tot het krokant is en voeg het bij de soep met de bakboter! Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar en voeg toe.
Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje), en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en eventueel nog zout.
Tip: Hou je van kruidnagel, dan is een verse worst (i.p.v. rookworst) ook heerlijk of metworst natuurlijk. Serveren met roggebrood en eventueel katenspek in plakjes.
Heel veel kookplezier en de snert gaot deur!