Hoe gaat het met de Hanze-studenten die meedoen aan Dry January?

Dry January. Wie doet mee en wie niet? Maar vooral, waarom zou het goed zijn als iedereen een maand geen alcohol zou drinken?

Rozemarijn (24) doet mee aan Dry January. ‘Ik heb één keer gedronken’, bekent de studente aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, ‘tijdens een date. De fles was al open en ik vond het bijna asociaal om nee te zeggen. Toen dacht ik: ga ik het helemaal overboord gooien of ga ik het weer oppakken? Het laatste dus.’

Dry January, in Nederland ook wel IkPas genoemd, is de challenge waarbij de deelnemers één hele maand geen alcohol drinken. Best lastig voor studenten, die niet voor niets bekend staan als liefhebbers van borrels en feestjes. Uit onderzoek van het lectoraat Verslavingskunde en Forensische Zorg van de Hanzehogeschool bleek dat 95,9 procent van de internationale studenten in Groningen minstens één keer alcohol heeft gedronken (en 83,9 procent deed dat in de maand voorafgaand aan het onderzoek).

Niels heeft afgesproken om eind januari een heel weekend niet te drinken

‘In Nederland is het heel normaal om alcohol te drinken en bij studenten is dit nog veel normaler, maar velen staan niet stil bij de risico’s’, zegt lector Verslavingskunde Eric Blaauw.

Niet drinken gaat Rozemarijn goed af. ‘Alleen tijdens het uitgaan is het lastig. In een café of restaurant ben je snel geneigd om een drankje te doen. Dat noemen ze dan gezellig, maar dat slaat eigenlijk nergens op. Of ik nou een wijntje drink of cola… daar word ik niet anders van.’

Student Werktuigbouwkunde Niels (19) heeft met zijn familie afgesproken om eind januari een weekend niet te drinken. ‘Met het gezin drinken we voor de gezelligheid. Op zaterdagen ben ik vaak brak en dan doe ik niet zoveel.’ Pabo-student Jacob begon op 8 januari aan een soort van ingekorte Dry January. ‘Ik zit in een hele drukke periode op school. Voor de 8-ste heb ik trouwens méér dan genoeg gedronken.’

Als meer mensen de alcohol laten staan, wordt het makkelijker om dat ook te doen

‘Dry January past helemaal niet in mijn leven’, zegt Noor (22). ‘Het klinkt stom’, vindt de studente Communication & Multimedia Design (CMD), ‘maar ik heb verplichtingen waarbij ik drink. Als ik op stap ga of bij mijn studentenvereniging ben, vind ik het lastig om niet te drinken. Soms denk ik: ja, dan moet ik weer. Maar ik ken ook helemaal niemand die meedoet aan Dry January.’
Dat maakt het volgens verslavingsdeskundige Blaauw erg moeilijk om niet te drinken. ‘Mensen laten zich beïnvloeden door hun directe omgeving. Dat is ook een beetje de gedachte achter Dry January. Als meer mensen de alcohol laten staan, wordt het makkelijker om dat ook te doen.’ Inderdaad, voor Rozemarijn werkt dat erg goed. ‘Ik heb best veel vriendinnen die meedoen en dat helpt. Je kunt het er met elkaar over hebben.’

Misverstand: ‘Ik heb geen gezondheidsproblemen, dus voor mij is het niet nodig’

Voor Felix is een maand droogstaan niet nodig. ‘Ik drink niet veel’, zegt de 19-jarige student Mechanical Engineering. ‘Alleen op sociale momenten. Ik hou het op twee of drie biertjes met mijn vrienden. Voor mensen die elk weekend dronken zijn, zou het wel goed zijn.’ Vriend en studiegenoot Declan (20) denkt er net zo over. ‘Eén keer per maand heb ik een groot feest waar ik meer drink, maar dat is het. Ik heb geen onderliggende gezondheidsproblemen, dus voor mij is het niet nodig.’

Toch wel, legt Eric Blaauw uit. ‘Dry January is juist voor iedereen bedoeld, niet alleen voor mensen met een alcoholprobleem. Het is een maand waarin je je bewust wordt van je eigen alcoholgebruik en het is belangrijk om stil te staan bij de gevolgen. Dit begint allemaal bij de realisatie dat alcohol drinken heel gewoon is.’

Wanneer ben je verslaafd en wanneer heb je een alcoholprobleem?

‘Het heeft alleen nut als je de maanden daarna ook gaat minderen’, vermoedt student Werktuigbouwkunde Ruben (19). ‘Voor iemand die veel drinkt kan het wel nuttig zijn’, vult klasgenoot Bram (18) aan. ‘Dan kun je testen of je een alcoholverslaving hebt of niet.’
Een verslaving? Lector Blaauw spreekt liever van een alcoholprobleem. ‘Dat heb je als je meer drinkt dan je zou willen, als je je drankgebruik niet onder controle hebt en als dat nadelige gevolgen heeft. Vaak wordt gedacht dat studenten vaker kunnen drinken dan volwassenen, maar voor hen gelden precies dezelfde principes.’
CMD-studente Pleun (19) houdt wel van een feestje. ‘Ik drink vier of vijf keer per week. Aan Dry January zou ik niet zo snel meedoen. Als je niet wilt drinken, dan moet je het uit jezelf doen. Ik zou eerder zélf een moment uitkiezen waarbij ik bijvoorbeeld even twee weken niet drink.’

‘Er is al sprake van leververvetting wanneer je regelmatig één of twee wijntjes drinkt’

Yennoah vindt de challenge zelfs onzin. ‘In mijn ogen werken goede voornemens meestal niet’, zegt de 21-jarige student Commerciële Economie. ‘Als je iets wilt, moet je er gewoon voor gaan.’
Klopt, maar een tijdje stoppen met drinken is zeker geen onzin. Verslavingsdeskundige Eric Blaauw: ‘Er is al sprake van leververvetting wanneer je regelmatig één of twee wijntjes drinkt. Wanneer je een maand niet drinkt, kan je lichaam even herstellen. Het is ook belangrijk dat mensen ervaren dat alcohol drinken een gewoonte is. Hoe vaker je probeert te stoppen, hoe groter de kans is dat je uiteindelijk stopt.’

Januari is nog niet eens halverwege, maar Popcultuurstudente Rozemarijn merkt de voordelen al. ‘Als ik niet veel drink, maak ik het minder laat. En de volgende dag ben ik fitter. Mijn vader zei laatst dat mijn huid er zo goed uitzag.’ Rozemarijn denkt al na over haar toekomstige drankgebruik. ‘Ik wil voortaan alleen op speciale momenten drinken of als ik met vriendinnen op stap ga. Dus niet meer twee, drie keer in de week.’