Hoe het komt dat de huisavonden altijd op rolletjes lopen.

Huisavond hebben ze natuurlijk ook. Vanuit de Schildersbuurt doet Nanette verslag van de perikelen in Huize Mona Lisa. Deze keer: de democratische besluitvorming.

Met vijftien studenten in één huis is het soms wat moeilijk om zaken kort te sluiten. Een dappere ziel tracht soms nog wel eens wat af te stemmen via Whatsapp, maar dat is onder de hedendaagse stortvloed aan online berichtgeving volstrekt zinloos geworden.
Nee, alleen onder het toeziend oog van minstens de helft van de huisgenoten kan Mona Lisa rechtmatige afspraken maken. Onze voorkeur voor democratische besluitprocedures leidt ertoe dat beslissingen steevast worden genomen op het moment dat iedereen aanwezig is: huisavond.

Onze huisavond ontaardt regelmatig in vergaderachtig geredekavel

Groninger studenten weten dat de dinsdagavond onwrikbaar gereserveerd is voor huisgenoten. Door alle kruisende agenda’s is huisavond het uitgelezen moment om eens goed door te vragen. Hoe gaat het nou écht met de ander? Dit alles onder het genot van een regelrechte studentenklassieker: pasta pesto, Mexicaanse wraps of stamppot. Dit gezellige samenkomen is een uitkomst voor het bespreken van belangrijke kwesties. Onze huisavond ontaardt daardoor regelmatig in vergaderachtig geredekavel. Ik loods jullie graag even door de agendapunten heen.
Zodra de pannen leeg zijn pakt de penningmeester haar telefoon erbij om de wbw te controleren. Wie meer dan veertig euro in de min staat, mag publiekelijk verklaren waarom hij of zij in deze armetierige toestand verzeild is geraakt. Om de sfeer er toch een beetje in te houden gaat dit samen met een milde straf: de rietbak. Dan is de toon maar vast gezet.

Elke eerste dinsdag van de maand staat de Schwein Award op de agenda

Tijdens het volgende agendapunt mag iedereen moties aandragen. De indieners leiden hun suggestie in met een korte introductie, die ze vervolgen met een zo concreet mogelijk geformuleerd voorstel, waarna de vergadering overgaat tot een hoofdelijke stemming. In een poging het nuttige met het aangename te verenigen, proeven de aanwezigen ondertussen talrijke biertjes. Op deze manier beklonk ons huishouden de meest uiteenlopende zaken (die vervolgens menigmaal werden vergeten).
Elke eerste dinsdag van de maand is er een extra agendapunt: de Schwein Award. Deze prijs bestaat uit een uit karton geknutseld plakkaat, dat wordt uitgereikt aan degene die zich de vorige maand het ergst heeft misdragen. Het Schwein van de maand is verplicht om het plakkaat een maand lang op z’n kamerdeur te laten hangen.
huisavond Moma Lisa
Voorafgaand aan de uitreiking mag iedereen huisgenoten nomineren en deze voordracht van een toelichting voorzien. Een kleine greep: wildplassen tegen ons eigen huis, de lakens delen met het zusje van een huisgenoot en in slaap vallen tijdens je eigen feest. Tijdens dit laatste voorval moest een andere huisgenoot slaapdronken een grote groep vreemden om vier uur ’s nachts de deur uit bonjouren.
De Schwein Award is een doeltreffende manier om de lucht te klaren. Irritatiefactoren verdwijnen als sneeuw voor de zon en om andermans boevenstreken is het altijd smakelijk lachen. Ik beveel het andere huizen van harte aan.