Hoe word je een extra neus?

Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar ik mis het om vroeg in de ochtend naar college te gaan. Sinds een paar weken studeer ik aan de Open Universiteit (OU). Dat betekent dat ik thuis kan studeren, wanneer ik maar wil. Ik krijg de boeken en een planning opgestuurd en een tentamendatum. Ik moet zelf uitzoeken wanneer ik aan de bak ga. De vrijheid is heerlijk, hoor, en soms heel handig. Vorige week lag ik grotendeels in bed, geveld door de griep. In het gewone onderwijs zou je in zo’n geval een achterstand oplopen, op de OU voelt dat niet zo.

Die afwijzing was erg bevorderlijk voor m’n zelfvertrouwen, NOT

Ik begin thuis trouwens wel een beetje gek te worden van mezelf. Geen college betekent geen schoolgebouw om dagelijks naar toe te gaan. Mijn kleine flatje wordt steeds kleiner in mijn hoofd. Nu heb ik geen last van claustrofobie, maar ik heb ook niet de behoefte om die te ontwikkelen.
Doe daar nog bij dat mijn zoektocht naar werk niet bepaald om over naar huis te schrijven is. Serieus, een bedrijf in rechtsbijstandverzekeringen wees me af omdát ik de keuze heb gemaakt om door te leren. Alleen hbo’ers die klaar zijn met studeren waren daar welkom. Je kunt wel zeggen dat dat erg bevorderlijk was voor mijn zelfvertrouwen, NOT.

Ja, ik zou op de RUG dus stiekem in de collegezaal kunnen gaan zitten, thanks, but no thanks

Maar goed, ik zou er veel voor geven om nu plaats te kunnen nemen in een collegezaal. Nu zei iemand dat ik een extraneus kan worden, hij sprak het uit als extra neus.
‘Een wat?’
‘Nee, niet extra neus’, grinnikte hij, ‘het is extranee-us, dat is Latijn. Zoek maar op. Die mag gewoon meedoen op de uni.’
Nou, die wijsneus had het dus mis, het is net even anders, zo las ik op de RUG-site. Een extraneus mag wél tentamen doen, maar heeft juist géén recht op onderwijs. Wel mogen extranei van de voorzieningen van de universiteit gebruik maken en ja, dan zou ik stiekem in de collegezaal kunnen gaan zitten. Niks voor mij. Ik leer graag, maar ik mis de collegebanken niet voldoende om een college te volgen waar ik niet welkom ben. Daar komt bij dat ik graag les wil hebben over de stof waarmee ik nu bezig ben. Zie je het trouwens voor je, dat ik college ga volgen bij de vakken die ik vorig jaar niet haalde? Thanks, but no thanks. Dan maar thuis aan de eettafel aan de bak in m’n pyjama.