Hoe wordt Hanze-studente Melissa nou géén Miss Intercontinental?

Miss Melissa is in Egypte voor de verkiezing van Miss Intercontinental 2022. Hoe komt een doodgewone studente Social Work dáár nou terecht?

Het begon allemaal in Zandeweer, een klein dorpje in Groningen. ‘Eigenlijk ben ik vanaf jongs af aan al een missverkiezingmeisje’, zegt studente Social Work Melissa Bottema (22). ‘Ik werd gescout en ik heb toen geen moment getwijfeld: natuurlijk deed ik mee.’
In haar jeugd ging het lang niet altijd over rozen, in Zandeweer kon ze haar plek niet vinden. ‘Ik werd veel gepest’, zeg ze over die tijd waarin ze kampte met mentale problemen. Die eerste missverkiezing, Melissa was veertien, ging ook niet goed. ‘Ik was veel te onzeker en ik zat niet goed in mijn vel.’

Tijdens de verkiezing gaat het voor slechts 60 procent om de beauty, de brains spelen ook een rol

Dat is nu wel anders. Vorig jaar werd ze tweede bij de Nederlandse verkiezing van de Miss Beauty. ‘Daarna ga je internationaal’, zegt ze, alsof het niets is. Aan de vijftigste editie van Miss Intercontinental doen missen mee uit meer dan zeventig landen.

Om kans te maken, moet je volgens Melissa veel in huis hebben. ‘Ze zijn niet alleen op zoek naar de beauty, maar ook naar de brains. Waar je voor staat is toch zo’n veertig procent van de beoordeling’, zegt ze vanuit haar hotel in Sharm-el-Sheikh. Hoe meten ze dat dan? ‘Je krijgt vragen over wereldproblemen en over je eigen land. En over jezelf: wie zie je als je grootste concurrent, waarom zou jij moeten winnen?’

Je moet toch maar even op dat podium gaan staan in een galajurk of bikini

Melissa gebruikt het podium van de missverkiezing om mentale problemen bespreekbaar te maken. ‘Het is best een groot taboe, terwijl veel mensen mentale problemen ervaren. En over je problemen praten kan erg opluchten.’
Volgens Melissa zijn missverkiezingen ook een perfecte manier om je je te ontwikkelen. Ze is niet geboren met alle kwaliteiten van een miss. ‘Ik was een heel onzeker meisje, ik vond het erg spannend. Je moet toch maar even op dat podium gaan staan in een galajurk of bikini. Door de missverkiezing heb ik geleerd om mezelf te presenteren en voor een groep te staan. Je krijgt ook catwalktrainingen en ik heb er een hele mooie vriendinnengroep aan overgehouden.’

In Nederland hebben missverkiezingen geen goede naam

Melissa raadt andere meiden zeker aan om mee te doen. ‘Je maakt veel nieuwe vrienden. Maar doe vooral mee voor jezelf: missverkiezingen zijn er om jezelf te laten zien, niet om gezien te worden.’ Het is niet voor iedereen weggelegd. ‘Je moet natuurlijk alleen meedoen als het je aanspreekt.’

In Nederland hebben missverkiezingen geen al te goede naam, in andere landen krijgen missen juist veel support. ‘In de Filippijnen vinden ze het prachtig wanneer je voor je land wilt uitkomen. Daar heeft de miss veel fans.’
In de nuchtere Nederlandse cultuur is dat niet vanzelfsprekend. ‘Mensen denken: een missverkiezing? Doe maar weer snel normaal, dan doe je gek genoeg.’

Dat ze Nederland vertegenwoordigt op de Miss Intercontinental voelt nog een beetje onwerkelijk. Ze zal er zeker niet van naast haar schoenen gaan lopen. ‘Ik ben best nuchter. Ik zie mezelf ook totaal niet als één van de mooiste vrouwen van de wereld. Voor mij zijn missverkiezingen echt een hobby en ik ben natuurlijk heel dankbaar voor deze kans.’

‘Op de Hanze herkennen ze me niet, in de stad soms wel’

Een missenleven combineren met studeren aan de Hanze is een hele uitdaging, maar Melissa heeft het allemaal in de hand. ‘Ik zit nu in mijn derde jaar, ik zou deze september eigenlijk beginnen aan het eerste semester. Last-minute heb ik het allemaal omgegooid, maar als de missverkiezingen voorbij zijn heb ik straks meer rust. Gelukkig heb ik nog geen studievertraging gehad.’
Op de Hanze wordt ze gewoon gezien als student. ‘Nee, ik word nog niet herkend op de campus’, lacht ze. ‘Maar tijdens het uitgaan herkennen mensen me van mijn Instagram-account en stappen ze soms op me af.’

‘Missverkiezingen zijn een dure sport!’

De komende tijd zet Melissa alles op alles. ‘Vroeg opstaan, in de make-up, haar, shooten en alles opnieuw.’ Ze is in haar eentje naar Egypte afgereisd, maar ze voelt zich niet alleen. ‘Er zijn hier meiden van over de hele wereld, dat is supergezellig’. Doen ze dan ook nog leuke dingen? ‘Wacht even’, zegt Melissa en ze pakt de planning erbij. ‘Themafeesten, stranddag, museumtripje, boottrip, safari…’ Dat klinkt als een fijne werkvakantie, maar het is zeker geen baan: ‘Missverkiezingen zijn een dure sport! Gelukkig kun je veel kleding lenen van oud-winnaressen en ex-missen.’

En wat als ze wint? ‘You never know. Dan zou ik mijn minor nog een half jaartje moeten opschuiven. De winnaar is het gezicht van de missverkiezing, dat is de eer die je mag dragen. Nu laat ik het vooral op me afkomen en we shall see!’

Foto: Roy Froma Fotografie
Beeldverdubbeling: Luuk Steemers