Ga naar de inhoud

Hof tikt Hanze op de vingers

Paleis-van-Justitie-LeeuwardenDe Hanzehogeschool is op de vingers getikt door het gerechtshof in Leeuwarden. Een docent die tegen zijn wil werd overgeplaatst naar een andere school eiste zijn oude baan terug en werd door de rechter in het gelijk gesteld.
Udo van der Wal werkt 25 jaar aan de Hanzehogeschool. Tot februari was hij docent aan de MER (Management, Economie & Recht). Spanningen in het team leidden ertoe dat Van der Wal overgeplaatst werd naar het Instituut voor Engineering. Van der Wal ging aan de slag bij Engineering maar stapte ook naar de rechter om zijn oude functie op te eisen. De kantonrechter wees zijn eis af, maar het hoger beroep dat afgelopen zomer bij het gerechtshof Leeuwarden diende, stelde de docent in het gelijk. De Hanze stelde dat je een medewerker kunt overplaatsen omdat deze in dienst is van de hogeschool en niet van een instituut of academie. Het hof deelde die mening niet. Een zelfde soort geval speelde eerder dit jaar bij Academie Minerva, waar een teamleider zonder toestemming uit haar functie werd gezet.
Voor Van der Wal is het conflict nog niet ten einde. Hij is weliswaar terug bij de MER, maar niet in zijn oude functie. Hij heeft daarom het vonnis van het hof ondertekend waarmee hij de Hanzehogeschool in gebreke stelt, op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag en een maximum van 25 duizend euro.