Hoogezand heeft studieplekken, maar waar blijven de studenten?

Ze studeert aan de Stenden Hogeschool, ze is studiecoach en ze is is enorm gedreven. In haar woonplaats Hoogezand heeft Laura Lubbers prachtige studieplekken geregeld, speciaal voor Hanzestudenten. Maar waar blijven die?

‘Studenten hebben het erg zwaar. Vind je het gek? Ze zien elkaar alleen maar op het scherm. Ze hebben geen echt contact, niet met de school, niet met de docenten, niet met elkaar. Er zijn eerstejaars die nul fysieke lessen hebben gevolgd. Nul! Natuurlijk zitten die studenten niet lekker in hun vel. Dat trek ik me aan. Om eerlijk te zijn: daar word ik zelfs een beetje droevig van.’

U luidt de noodklok?
‘Nou en of. Maar ik ben niet de enige. Het is geweldig hoe enthousiast iedereen reageert. Van hoog tot laag. De gemeente Groningen, de Veiligheidsregio Groningen, de Hanzehogeschool.’

Eigenlijk iedereen op de Hanze die ik heb gesproken was reuze-enthousiast

Zei u nou Veiligheidsregio?
‘Ja. Het is misschien niet de allereerste gedachte die bij je opkomt, maar corona is ook een veiligheidskwestie. Het virus is een bedreiging voor de volksgezondheid. Afijn, via dat lijntje met de Veiligheidsregio kwam ik in contact met Gert Jan Wormmeester, die is docent op de Hanze. Hij was reuze-enthousiast over mijn idee. En eigenlijk iedereen die ik op de Hanze heb gesproken, Jenny van Bruggen, Susan van der Til, Magda Boven, Josien Buikema…’

Wat houdt uw plan in?
‘René van Gelderen… die is van jullie afdeling Bedrijfsinformatie Management. René heeft me geholpen met het in kaart brengen van de doelgroep. Rond Hoogezand wonen dus dik duizend Hanze-studenten, 1019 om precies te zijn. Dat is veel, hè? Zou het niet mooi zijn om voor hen studieplekken te regelen? In Hoogezand, zodat ze elkaar kunnen ontmoeten? Dan kunnen ze samen studeren. Niet meer in je eentje achter het scherm, maar samen aan de slag, met elkaar.’

Een fijne industriële ambiance, midden in het centrum van Hoogezand

Nu raak ik warempel ook enthousiast.
‘Zie je wel? En ik heb me er meteen ingestort. Overal contacten leggen. Eens even kijken, wanneer ben ik begonnen… op 16 oktober belde ik met de gemeente Groningen. En de eerste studieplek in Hoogezand opende… dat is paar weken geleden.’

Wat? Hoogezand heeft inmiddels een Hanze-studieplek?
‘Jazeker. Cocoon Coffee & More, een fijne industriële ambiance, midden in het centrum.’

Een café? Maar de cafés zijn toch gesloten?
‘Als horeca-gelegenheid, maar je mag ze wél openstellen voor onderwijsactiviteiten. En dat is de vlag waaronder dit gebeurt.’

Koffie, thee, limonade?
‘Nee. Niet te koop. En je moet naar buiten als je iets wilt nuttigen. Het moet natuurlijk ook geen café worden. Het gaat erom dat we studenten deze faciliteiten kunnen bieden. Ik ben ook hard op zoek naar andere locaties. Niet gemakkelijk, want alles moet met de knip dicht, maar ik ben in onderhandeling.’

Fantastisch, wat vinden de Hanze-studenten in Hoogezand ervan?
‘Het is een beetje van ja zeggen en nee doen. Vooraf waren ze enthousiast, maar er is nog niemand gekomen. Nee, niet één student.’

Studeren moet veel meer zijn dan lessen volgen vanachter je computerscherm

Huh? Wat een domper.
‘Het kan ook dat de studenten te ver verwijderd zijn geraakt van de studie. Dat ze denken: we ploeteren wel door op de manier waarop we het nu doen. We zien wel. Dat zou weer betekenen dat we de studie-plekken beter onder de aandacht moeten brengen. Daarom wil ik nu overal posters ophangen om die studenten erop te wijzen dat studeren aan de Hanze méér is dan lessen volgen vanachter je computerscherm, of eigenlijk: veel meer móet zijn.’

Waarom bent u zo begaan met dit thema?
‘Ten eerste mijn medeleven met de studenten. Eerlijk gezegd kan ik het niet uitstaan dat ze thuis moeten zitten. Ten tweede: omdat ik zelfstandig studiecoach ben, ken ik het grote belang van het contact tussen docenten en studenten en van studenten onderling. Hoe mensen hun best ook doen, online onderwijs biedt dat persoonlijke contact niet, of in ieder geval niet voldoende. Daarnaast volg ik nu een masteropleiding Pedagogiek. Ik wil dit traject gebruiken voor mijn praktijkonderzoek.’

Studiecoach? Zou u ook Hanzestudenten in de regio kunnen coachen?
‘Nee, joh. Hanzestudenten zijn geen begeleiding nodig. Ze moeten gewoon de gelegenheid krijgen om in de flow te komen. Dan komt alles weer goed. De studieplekken in Hoogezand kunnen daar bij helpen. Ook nadat corona het land uit is.’

—————————————————–
Praktische info
Je kunt een Hanze-studieplek in Hoogezand reserveren door te mailen met de eigenaar van Cocoon Coffee and More of door de site van het bedrijf te bezoeken.
Voor ideeën, vragen en actuele inlichtingen over studieplekken in de provincie Groningen kan men contact opnemen met Laura Lubbers.